Hungrig? Om du planerar en heldag på Stadsmuseet får du ta med dig egen matsäck. Foto: Sacharias Källdén

Därför finns ingen restaurang i nya Stadsmuseet

Det skulle bli en ny nattöppen krog med stor uteservering som skulle liva upp Södermalmstorg. Men fem månader efter den pampiga nyöppningen av Stadsmuseet vid Slussen finns fortfarande varken restaurang eller kafé.

  • Publicerad 16:30, 17 sep 2019

Det var den 27 april i år som Stadsmuseet vid Slussen nyöppnade efter fyra års renovering. Förutom att den publika ytan ökade från 1 700 kvadratmeter till 2 500 kvadratmeter, skulle en ny stor krog i bottenplan med öppet till klockan 01 få gården att leva längre tid på dygnet. Men fem månader senare finns ännu ingen restaurang – och ingen kaféverksamhet heller.

Nu öppnar Stadsmuseet igen – med ny krog

Restaurang Myller, som ska drivas av gänget bakom bland annat Boqueria, Blå Porten och Pelikan, skulle ha öppnat under sommaren. Förutom att bedriva krog skulle de även sörja för museets kaféverksamhet dagtid.

Men än dröjer det.

– Vi behöver göra vissa förbättringar för att det ska fungera optimalt för restaurangen. När det var dags för hyresgästen att flytta in så ville de dels ha lite förändrad planlösning, dels ett kök med större kapacitet. Eftersom Stadsmuseet är ett byggnadsminne så måste vi ha ett godkännande från länsstyrelsen för att få utföra åtgärder och därför tar arbeten i den här byggnaden längre tid än vanligt. Vår målsättning är att restaurangen ska öppna framåt årsskiftet, skriver Linda Laine, pressansvarig på fastighetskontoret, i ett mejl.

Här får Södermalm ny kulturscen och krog

Fastighetskontoret uppger att en tillfällig kaféverksamhet kommer att öppna inom "en väldigt snar framtid" i Stadsmuseet. Men då avtalet ännu inte är påskrivet går det inte att uppge något datum eller i vems regi kaféet ska drivas.

Myller. Här skulle det livas upp med en stor restaurang med uteservering för att få torget att leva längre tid på dygnet. Men än dröjer det. Foto: Sacharias Källdén