NATTFLYG. Fem timmar, mellan klockan 22-03, flyger planet över Stockholm och dokumenterar värmeläckage. Flygplanet på bilden är inte det som omskrivs i artikeln. Foto: Mostphotos / Fortum

Därför flyger mystiska planet över Stockholm

I flera år har folk undrat vad det är för plan som flyger över deras hus mitt i natten.

  • Publicerad 21:01, 6 dec 2017

Fram och tillbaka – fram och tillbaka. Många i Söderort har i veckan vaknat av ett ihärdigt flygplansljud och undrat vad det är för plan som på låg höjd flugit över deras hus mitt i natten.

Nu kommer svaret.

Det är företaget Fortum Värme som ligger bakom det hela. Under sex nätter fram till och med årsskiftet kommer ett flygplan på låg höjd att köra över hela Stockholm. Det görs för att upptäcka eventuella läckage i Fortums stora rörsystem.

– Vi vill minska utsläppen av energi. Det här är ett sätt att kontrollera att vårt system fungerar, och det måste genomföras på nattetid, säger Thomas Gibson, kommunikationschef på Fortum Värme.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Flygplanet är utrustat med värmekamera och dokumenterar alla värmekällor på marken. Det här gör att det är lätt kan se om det läcker någonstans.

Trots att Fortum genomfört arbetet i flera år är det många stockholmare som inte har en aning om vad det är för flygplan som kör runt mitt i natten.

Fortum försöker nå ut och meddela när planet ska flyga, men det som gör det problematiskt är att Fortum aldrig kan säga exakt vilka datum flygningarna ska göras, eftersom det är så väderberoende. Det måste vara klar sikt, lagom kallt och inga andra värmekällor som rör sig.

– Vi har kört det här i några år och vi vet att flygplanen väcker en del irritation. Det är främst i Söderort som flygningarna har väckt reaktioner, säger P-O Hedman, presschef på Fortum Värme.

Stora delar av stan fortfarande kvar

Fortum får besked om flygningarna sex till tolv timmar innan de genomförs. Då försöker de direkt informera de som berörs genom att skicka ut pressmeddelanden och uppdatera sin hemsida.

– Det handlar verkligen om att flyga fram och tillbaka, fram och tillbaka. Det är som ett rutnät, eller snarare långa korridorer, som läggs över hela Stockholm, säger P-O Hedman.

Hittills har flygplanet betat av Lidingö och Söderort. Kvar återstår hela Norrort, Västerort och City.

Flygningarna genomförs nattetid, från klockan 22 till 03.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android