Små och stora sällskap, frimurare och tempelriddare. Och Per Anders Fogelström. Var kommer Bredängs gatunamn ifrån? Foto: Claudio Britos, Aftonbladet/Stockholmskällan. Karta: Google earth

Därför har Bredäng så konstiga gatunamn

Konspiratoriska, men inte konstigare än Fisksätras gator. Ja, gatunamnen i Bredäng är speciella, men var kommer de ifrån egentligen? Vi försökte ta reda på det och mötte hemliga sällskap och Per Anders Fogelström på vägen.

  • Publicerad 11:44, 11 feb 2019

– Det låter nästan lite konspiratoriskt!

Johan Larsson har bara bott i Bredäng i några månader, sedan han fick en lägenhet på Frimurarvägen.

– Jag kommer ihåg att jag reagerade på det när jag flyttade hit, det är ju ett lite konstigt namn på en gata, säger han.

Frimurarvägen, Tankebyggarbacken, Tempelriddarvägen, Concordiavägen, Stora och Lilla Sällskapets väg. Ja, gatunamnen i Bredäng är rätt så konstiga. Men var kommer de ifrån? Och vad betyder de?

Varför finns det frimurare i Bredängs gatunamn? Foto: Claudio Britos

För att ta reda på det måste vi gå tillbaka till den 17 april 1961. Det Bredäng vi känner idag har inte börjat byggas och ledamöterna i stadens namnberedning sitter och gnider sina geniknölar för att komma på en bra namnkategori.

– Förr hade gatunamnen en mer praktisk betydelse än vad de har idag när vi har gps:er och smarta telefoner. Hörde man att gatan hade namn efter en nordisk författare visste man att den nog låg i Fredhäll. Kvinnliga konstnärer? Då var det nog Sköndal, säger Kristian Rosengren, tjänsteman i namnberedningen i dag.

I mötesrummet den där 60-talsmorgonen brainstormas det för fullt. Fågelnamn, hundraser, operor och halländska socknar är några av idéerna som slängs ut. En lång diskussion följer om att döpa gator och kvarter efter kända politiker, men eftersom de beslutande politikerna ofta hade synpunkter på vem som fick vilken gata ströks det förslaget.

Till slut bordläggs frågan utan att något beslut kunde fattas. Författaren Per Anders Fogelström, känd för Mina drömmars stad-sviten och på den tiden ledamot i namnberedningen, får i uppdrag att till nästa möte ge lite exempel på namn i kategorierna fartygsterminologi och Stockholmsskildrare.

Finns inte i protokollet

Sen händer något. När namnberedningen träffas en vecka senare beslutas det helt enkelt att namnen på kvarter och gator ska tas ur kategorin stockholmska ordnar och sällskap. Någon förklaring till hur de valde det går inte att hitta i protokollen.

– Vad jag vet finns det ingen särskild anledning till att det blev just det, det fanns vad jag vet ingen orden som hade en lokal i Bredäng. I dag motiverar vi förslag till nya namn rätt utförligt, men tidigare var det inte riktigt så, säger Kristian Rosengren.

Frimurarvägen. ”Gatunamnen är viktiga, man glömmer ju aldrig en adress där man bott. Och de sätter sin prägel, i Falun där jag kommer ifrån finns en gata som heter Ryckarepungsvägen – vill man bo där?”, säger Bredängsbon Johan Larsson. Foto: Claudio Britos

Lilla Sällskapets väg. Linda Grolander tror det finns en särskild slags community-känsla på Lilla Sällskapets väg. Foto: Claudio Britos

Vita Liljans väg. Mila Lindholm gillar sitt gatunamn – hon tycker att det är både fint och annorlunda. Foto: Claudio Britos

Jag tycker Vita liljans väg är jättefint, det är lätt att komma ihåg och folk brukar reagera med ett ”wow” när jag säger var jag bor.

Mila Lindholm som bor på Vita liljans väg vet inte om att hennes gata är döpt efter Hwita liljans orden, ett av alla hemlighetsfulla sällskap som fanns i Stockholm i slutet av 1800-talet. Men hon gillar namnet.

– Jag tycker inte Bredängs gatunamn är konstigare än Fisksätras, där det bara är fisknamn! Jag tycker Vita liljans väg är jättefint, det är lätt att komma ihåg och folk brukar reagera med ett ”wow” när jag säger var jag bor. Det är mycket bättre än typ Storgatan, som finns i alla städer, säger hon.

En del av kulturarvet

Kristian Rosengren beskriver gatunamnen som en del av kulturarvet: de är starkt förknippade med människors hemort, väcker känslor och fungerar som en del av stadens årsringar. Lilla Sällskapets väg fick sitt namn efter en engelskinspirerad herrklubb med restaurang och har i sin tur gett namn åt musikgruppen Lilla Sällskapet.

Linda Grolander, som bor på gatan, har aldrig reflekterat över det konstiga namnet. Men det finns en tydlig identitet kopplad till den.

– Det är ju lite av en grej att bo här på Lilla Sällskapet, det är mycket community-känsla och alla hjälps åt här. Det är nog också för att det är SKB:s hus, folk har stått i kö länge för att bo här, vi blir som en liten klick, säger hon.

Några av sällskapen som gett gatunamn i Bredäng

Auroraorden: Stiftades 1815 och såg som sin uppgift att med glada tidsfördriv skingra vardagens bekymmer. Sysslade mest med amatörteater och dans.

Gröna stugan: Ett litterärt sällskap stiftat 1855 av J.G. Carlén. Författarna August Blanche och Frans Hedberg var några av medlemmarna.

Stora Sällskapet: Hette från början bara Sällskapet och bildades år 1800 inspirerat av engelska herrklubbar. Hade som uppgift att fixa ett angenämt sällskapsliv ”även utanför hemmet” och den privata restaurangen var en viktig del av verksamheten. Lilla Sällskapet var deras konkurrenter.

Tankebyggarorden: Ett sällskap som stiftades 1753 och fungerade som ett mellanting mellan akademi och hemligt sällskap. Några medlemmar var poeterna Nordenflycht, Creutz och Gyllenborg.

Järnbärare-orden: Bildades 1898 av ättlingar till järnbärare (arbetare vars jobb var att lasta om järn som kom från Bergslagen till skeppen som exporterade ut järnet) som arbetat vid Stockholms järnvåg.

Källa: Stockholms gatunamn