Fullt. Så här såg återvinningsstationen vid Vidängsvägen ut i början av juni. Foto: Anki Glaas

Därför har Brommas återvinningsstationer varit överfulla

I början av juni var det många Brommabor som uppmärksammade att återvinningsstationerna vällde över av skräp. Anledningen är ett maskinhaveri i början av juni.

  • Publicerad 11:14, 24 jun 2019

I flera lokala Facebookgrupper var det många som rasade över att återvinningsstationerna runtom i Bromma vällde över. På bilder syns det hur påsar, glas och pizzakartonger ligger i drivor framför de gröna kärlen.

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för de gröna stationerna som finns utplacerade runtom i Stockholm. Annika Ahlgren är regionchef på FTI, och förklarar varför stationerna varit överfulla.

– I slutet av maj gick vår balpress sönder. Anläggningen ligger i Högdalen, och dit levereras 90 procent av återvinningen i Stockholm, säger hon.

Balpressen trycker ihop det material som slängs i återvinningsstationen, och när den inte fungerar går det inte att lasta av skräpet där. Det innebar att maskineriet stod stilla i tio dagar. FTI har även en annan anläggning i Spånga som tar betydligt mindre material.

– Den blev snabbt full. Problemet var att när balpressen i Högdalen lyckades repareras i början av juni, gick den andra i Spånga sönder. Men nu är båda anläggningarna igång igen, säger Annika Ahlgren.

Därför är Vallentunas återvinningar överfulla

Svårt att få bygglov

Hon menar att ett ytterligare problem är att Bromma helt enkelt har för få återvinningsstationer.

– Det är otroligt svårt att hitta platser att få bygglov för. Det är alltid mycket synpunkter från boende. De stationer som finns i Bromma töms i princip dagligen.

Om man kommer till en station som ser full ut, är Annika Ahlbergs råd att man först försöker pressa in det. Om det inte går får man åka till nästa station, eller ta med sig skräpet hem.

Går det att ställa ut extra kärl på de befintliga återvinningsstationerna?

– Nej, det är också en bygglovsfråga. Vi har maximerat på alla platser med det vi kan inom det befintliga bygglovet.

Felanmälan

Den som ser en överfull återvinningsstation kan felanmäla den till FTI på deras hemsida.

Visa merVisa mindre