Stängt. För andra sommaren i rad har kaféet i församlingsgården vid Baset hållit stängt. Foto: Gunilla Malmborg Bornhall

Därför har kaféet vid Baset stängt

I år har kaféet vid Baset hållit stängt för andra sommaren i rad. Men Aspnäskyrkans församling, som äger huset där kaféet tidigare huserat, är öppna för samarbeten som gör att kaféet kan öppna på nytt.

  • Publicerad 11:39, 7 aug 2019

Ingen brygga. I år har badbryggan inte lagts i nere vid badstranden. Foto: Louise Bornhall

Det är Aspnäskyrkan i Jakobsberg, som har sin församlingsgård vid Baset, beläget en bit från Görvälnsbadet nere vid Mälaren.

Församlingen har tidigare drivit kafé i gården under sommartid, där badgäster kunnat fika och äta.

Men förra året öppnade inte kaféet, och inte heller i år har några fikasugna kunnat slå sig ner och fika där. Anledningen? Församlingen har inte kunnat driva kaféet på egen hand.

– Mycket av vår verksamhet bygger på frivilliga insatser, alltså volontärarbete. Vi har tidigare år försökt att driva kaféet i samarbete med andra aktörer, och det har fungerat något år. Men vi mäktar inte med att driva kaféet själva just nu, säger Gustav Sjöqvist, pastor och föreståndare i Aspnäskyrkan.

Öppna för idéer

Inte heller badbryggan har lagts i vattnet som tidigare år. Men Gustav Sjöqvist pekar på att kyrkans verksamhet i Baset inte minskat, utan snarare förändrats. Bland annat har de arrangerat fler allsångskvällar än tidigare år, anordnat kvinnofrukostar och sitt årliga valborgsfirande.

Samtidigt är församlingen öppen för att kaféet ska kunna tas i bruk igen framöver.

– För oss skulle det vara härligt om vi hittade någon som vill driva sommarkafé, kanske studenter som gör det som ett sommarföretagande eller så. Järfällaborna är hjärtligt välkomna till all verksamhet som vi har vid Baset, och får gärna komma med egna idéer när det gäller kaféet. Vi är öppna för att samarbeta med andra, säger Gustav Sjöqvist.

Stockholm Direkt