Ekar tomt. I två år har krogen legat öde. Foto: Andreas Jennische

Därför har krogen på Söder stått tom i två år

Ägaren till restaurang Corso har gått upp i rök och lokalen har stått tom i flera år. Men bostadsrättsföreningen står handfallna och menar att de inte kan göra något med lokalen – än.

  • Publicerad 20:00, 4 nov 2019

Restaurang Corso på Hornsgatan 144 har varit stängd i åratal, något som den dammiga interiören och de torra växterna i skyltfönstret vittnar om.

Lokalen är en bostadsrätt i bostadsrättsföreningen Spettet 1, och ordföranden Bengt Tjäder menar att föreningen inte bara kan sparka ut allt som finns i den tomma restaurangen.

– Problemet är att restauranglokalen är en bostadsrätt, och vi som förening kan inte göra något förrän det är klart vem som köper lokalen, säger han.

"Har mist sitt medlemskap"

Enligt Bengt Tjäder har ägaren gått upp i rök. Han har heller inte betalat sin avgift till bostadsrättsföreningen på två år, och föreningen har en fordran på en halv miljon kronor på honom. Kronofogden har vid en tidigare bedömning värderat bostadsrätten till tre miljoner kronor, och Bengt uppskattar att pengarna kommer tillbaka då.

– Ägaren har sedan länge mist sitt medlemskap. Nu ligger det på Kronofogden att sälja bostadsrätten. Både polis och delgivningsmän har försökt nå den här mannen på alla sätt och vis men inte lyckats och det är tråkigt att vi behövt gå så här långt, säger han.

Hur kommer man att förvalta lokalen framöver?

– Den har ett fint läge med närhet till kommunaltrafik, så den är säkert attraktiv för olika kontorsverksamheter. Men det blir inte en restaurang! Vi har tidigare haft restauranger i huset och vi har haft problem med ljusnivåer från dem. Huset är från 1880-talet och därför inte särkilt väl ljudisolerat.