Grindtorp. Husen är ett blickfång från motorvägen. Foto: ROLF ANDERSSON

Därför hyllar arkitekten Täbys 60-talsbygge: "Majestätisk hållning"

Bostadsområdet Grindtorp var med och förvandlade Täby från land till stad. De som flyttade in lovades ett modernt liv med närhet till både shopping, natur och tunnelbana. Någon tub blev det inte, men området hyllas av såväl boende som arkitekturhistoriker.

  • Publicerad 19:06, 8 feb 2017

När Sverige behövde fler bostäder på 1960-talet växte de moderna bostadsområdena i Täby fram under ledning av Socialdemokraten Gustaf Berg. Husen i Grindtorp började byggas några år tidigare än miljonprogrammets framväxt och inflytt pågick mellan 1964 och 66, en föregångare till miljonprogrammet.

– Jag tror att jag var den första att flytta in på mitt våningsplan. Det var lite konstigt i början, huset var så stort och det var inte så mycket människor, de kom allt eftersom, säger Siw Sjölander, 80 år, som har bott i Grindtorp i 50 år.

Först in. Siw Sjölander var en av de första att flytta in på hennes våning. Foto: ROLF ANDERSSON

Bostäderna i Näsbydal, Grindtorp och Storstugan var det moderna sättet att bo på. Men omgivningarna var fortfarande mest åkrar.

– När jag flyttade hit fanns inte Täby Centrum. Det var en ladugård med kossor och höns där man köpte mjölk, säger Siw Sjölander.

Unikt med Grindtorp

Enligt arkitekturhistoriken Martin Rörby, tidigare sekreterare i Stockholm stads skönhetsråd, skiljer sig dock Grindtorp en del från andra liknande projekt.

– Det som är unikt med Grindtorp, och även Storstugan, är hur man använder den stora cirkelformen, man jobbar med husen som skulpturer i landskapet. Den skicklighet vilken man har gjort det i Grindtorp är ändå lite unikt, det finns inte många liknande i Sverige.

Betongbågar. Husens form är enligt arkitekten Martin Rörby det som gör dem unika. Foto: ROLF ANDERSSON

Att Grindtorp placerades på en kulle, lite upphöjt kring den omkringliggande miljön, var enligt Martin Rörby inte helt ovanligt på 60-talet.

– Den har lite majestätisk hållning, som kan associeras till en medeltida borg. Däremot är inte formen helt vanlig, oftast är det rektangulära lådor som ligger på rad, säger han.

Intimt på innergården

Martin Rörby lyfter fram vikten av de små husen och parken, som skapar en intimitet och som ger Grindtorp den kvalité det har. Och enligt Grindtorpsborna är det just innergården som är själen i området.

– Det är så mycket fina blommor sommartid, boulebana och grillar. Jag tycker att det är så trevligt när folk grillar och sitter och fikar ute. Även på hösten är folk ute, säger Kerstin Wiberg som har bott i Grindtorp i tolv år.

Arkitekturhistoriken Martin Rörby, tidigare sekreterare i Stockholm stads skönhetsråd, hyllar Täbys miljonprogram. Foto: Stockholms stad

För henne är det "bara" tolv år. Många är det som flyttat in på 60-talet och blivit kvar.

– Jag vet att det är väldigt många som har bott här länge, säger Birgitta Vretblad.

– Men det unika är att vi har en väldigt bra bostadsrättsförening som renoverar och anpassar sig till utvecklingen.

Under de 50 åren som Siw Sjölander bott i området har hon alltid upplevt det som lugnt och fridfullt.

– Men det var mycket fler barnfamiljer förr, så på det viset var det lite livligare då. Men jag tycker inte att man märker av folk, trots att det är så många som bor här, säger hon.

Tuben. Birgitta Vretblad blev lovad en tunnelbana, men det blev aldrig någon. Foto: ROLF ANDERSSON

Någon tunnelbanan, som utlovades innan bygget, blev det aldrig. Men Martin Rörby anser att Grindtorp är ett väldigt lyckat projekt i ett storskaligt bostadsbyggande, och han hoppas att det används som inspiration.

– När man bygger nytt i dag tycker jag att man kan titta på Grindtorp, säger han.

Uppskattad innergård. "Jag tycker att det är så trevligt när folk grillar och sitter och fikar ute" säger Kerstin Wiberg. Foto: ROLF ANDERSSON

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.