Kronprinsessan Victoria och prins Daniel firar nationaldagen i Järfälla. Foto: Frankie Fouganthin

Därför kommer kronprinsessan till Görväln

Årets nationaldagsfirande vid Görväln får kungligt besök. Kronprinsessparet kommer att delta i kalaset – i alla fall under en timme.

  • Publicerad 17:46, 30 maj 2017

Snart är det dags för årets nationaldagsfirande vid Görvälns slott, dit tusentals Järfällabor väntas komma.

Och så kronprinsessan Victoria och prins Daniel. I mars kontaktade hovet Järfällas kommundirektör för att höra om de kunde delta i firandet och nu i dagarna kunde schemat spikas.

Varför ville de fira i just Järfälla?

– Kronprinsessan har varit i kommunen tidigare, och vid Görväln i synnerhet som hon tycker är en väldigt fin plats. Sedan är Järfälla en kommun där det händer mycket och där många flyttar in, säger Leo Plöen, kommunikatör på Järfälla kommun.

Kronprinsessan Victoria imponerad av Viksjöskolans arbete

4000 besökare

Kronprinsessparet kommer dit vid 11.45 och de planerar att stanna kvar ungefär en timme. Vid 12.30 kommer kronprinsessan också att hålla ett tal från scenen.

Kommer de att få tid att mingla med Järfällaborna?

– Det är Säpo som får göra den bedömningen. Men de kommer att kunna sitta och njuta av tillställningen som alla andra.

Har ni gjort några särskilda förberedelser för att de ska komma?

– Nej, egentligen inte. Evenemanget var uppbyggt redan innan det var klart att de skulle komma.

Nationaldagsfirandet pågår mellan klockan 11 till 16.30, med aktiviteter hela dagen. Leo Plöen tror att det kan bli runt 4000 besökare, beroende på vädret.

Medborgarskapsceremoni

Därför rekommenderas det att man väljer cykeln eller bussen dit eftersom det lär bli ont om parkeringsplatser. Mellan klockan 10 och 17 kommer det att gå gratisbussar i skytteltrafik mellan Jakobsbergs bussterminal och Görväln.

– Nytt för i år är också att det under första timmen blir en medborgarskapsceremoni, där nya Järfällabor som fått svenskt medborgarskap välkomnas in i kommunen, säger Leo Plöen.

Dagen bjuder också på musikframträdanden med bland annat Ale Möller Trio, syrisk folkmusik med elever från introduktionsprogrammet på Järfälla gymnasium och körer och orkestrar från Järfälla.

Runt omkring firandet blir det också allt från marknad och prova på-aktiviteter till häst och vagn, fårvallning och guidade rundturer i slottsparken.

Se hela schemat här.

Så här såg det ut i fjol när det firades nationaldag i solen vid Görväln. Foto: Foto: Hasse Larsson/Bolinder Strand Järfälla

Stockholm Direkt