Foto: Mostphotos

Därför körde föraren vårdslöst på 55:an

En man från Enköping körde vårdslöst på 55:an mot Uppsala. När polisen stoppade föraren upptäckte de en gravid kvinna med komplikationer i baksätet.

  • Publicerad 15:43, 2 maj 2019

En höstdag i oktober förra året upptäcker en polis i tjänst att en framförvarande bil på Riksväg 55 i riktning mot Uppsala kör vårdslöst. Föraren i personbilen gör omkörningar i hög hastighet, och vid ett flertal tillfällen får bilar i motsatt körriktning väja för att undvika en olycka. Polisen som arbetat flera år med att utbilda andra poliser att köra utryckningsfordon med blåljus, bestämmer sig för att stoppa bilen.

När personbilen stannar får polismannen förklaringen till varför föraren, en man i 30-årsåldern, bosatt i Enköping, kört vårdslöst.

I baksätet ligger en gravid kvinna som fått komplikationer tidigare under kvällen. Ekipaget är på väg till akademiska sjukhuset.

Kvinnans läge bedöms som akut. Därför förflyttas hon till polisbilen som kör henne med blåljus till Akademiska. Där konstateras att kvinnan fått blodförgiftning och efter tre timmar får barnet förlösas akut.

I Tingsrättens dom tar man i beaktande att mannen ville skydda den gravida kvinnans liv. Men eftersom polisen vittnat om att inte ens polisen kör så offensivt när de har blåljus på som mannen gjorde vid tillfället. Bland annat fick flera bilar i motsatt körfält fick väja och vid en omkörning i hög fart befann sig tre bilar i bredd på vägen. Mannen har därför utsatt ett flertal personer för stor fara och därför dömdes mannen idag skyldig för vårdslöshet i trafik. Straffet – 40 dagsböter a´ 230 kronor.

BLÅLJUSRAPPORT: Inbrott, bedrägeri och försök till misshandel

Nyheter Visst undrar man ibland? Vem är det som kan försöka lura en 88-årig kvinna på pengar, vem drar kniv för att man är osams, vem gör inbrott hos hembygdsföreningen?måndag 21/9 10:27