Inflyttade. Poliserna Samuel och Jonas tror att kommunikationen blir bättre när alla samlas i samma lokal. Foto: Mikael Andersson

Därför kryllar Vällingby plötsligt av poliser

Har du också sett att det plötsligt kryllar av poliser och polisbilar i Vällingby? Lugn, det är bara renoveringen av Vällingbypolisens lokaler som är klar och i veckan flyttade alla in.

  • Publicerad 13:20, 14 mar 2018

Under renoveringen av Vällingbypolisens lokaler har en del av poliserna suttit i Solna och Brommaplan. Men nu samlas alla omkring 120 anställda, både civila och poliser, under samma tak. De har tagit över Sats gamla lokaler och polisstationen är nu dubbelt så stor.

– Tidigare har poliser inom den ingripande verksamheten åkt till Solna och avrapporterat och ätit lunch. Nu kommer alla att göra det här vilket gör att fler poliser och bilar kommer att synas i området, säger Lars Eriksson på Vällingbypolisen.

Alltså – ingen anledning till oro om du plötsligt ser ovanligt många polisbilar som är ute och kör i området.

Ska synas mer

Poliserna inom den ingripande verksamheten har sedan tidigare i sitt uppdrag att synas ute på prioriterade platser mellan sina utryckningar. Tanken är att poliserna ska åka till torget i Hässelby gård, Vällingby centrum och Grimsta istället för att sitta på stationen. Men att åka till och från Solna har slukat tid från det, menar Lars Eriksson.

– Det är också en styrningsfråga och vi jobbar aktivt med att vi ska lämna polisbilarna och faktiskt gå runt mer, säger han.

Han menar också att utredningsarbetet blir mer lätthanterligt när alla enheter sitter tillsammans och enkelt kan utbyta information med varandra.

Poliserna Samuel och Jonas jobbar bägge inom den ingripande verksamheten. De tycker att det är bra att de nu samlas under samma tak.

– Jag tror att det kommer stärka vår "vi-känsla" och underlätta kommunikationen mellan oss, säger Samuel.

Ni ska synas mer för att öka tryggheten men en del tycker ju tvärtom att det känns otryggt när man ser poliser för man tror att något har hänt. Hur tänker ni kring det?

– Den frågan får vi ibland och då är det viktigt att vi pratar med folk och berättar varför vi är där, säger Samuel.

Den 19 mars öppnar den nya receptionen och det går då återigen bra att besöka stationen i Vällingby. Utöver tidsbokning för pass, hittegodsavdelning och anmälan av brott kommer man också kunna lämna in vapen under vapenamnestin. Den pågår fram till 30 april.