VÄRME. Katharina Erixon, diakon Turebergs kyrka, under aktionen på tisdagsmorgonen. Foto: Svenska kyrkan

Därför låg det halsdukar runt om i Sollentuna

Sollentuna församling lämnade över 100 halsdukar på hållplatser och bänkar i Sollentuna under tisdagsmorgonen för att skapa ett varmare samhälle.

  • Publicerad 10:45, 14 jan 2020

Tidigt på tisdag morgon gick en handfull representanter från Svenska kyrkan i Sollentuna ut och lämnade halsdukar på bänkar, busshållplatser och vid pendeltågsstationer. Diakonen Katharina Erixon, från Turebergs kyrka, berättar att de vill sprida värme.

– Vi vill visa att man kan göra stor skillnad med ganska små medel, säger hon.

Aktionen gjordes i samarbete med ett 30-tal andra församlingar i Stockholm under hashtaggen #envarmarestad. Från Sollentuna församling har kollegor och ideella krafter, bland annat från en sygrupp i Kummelby, gjort över 100 halsdukar.

– Det handlar om att det är kallt i Sverige både bildligt och bokstavligt talat. Det finns många medmänniskor som står upp för medmänskligheten och värmen. Det här är att visa hur vi kan skapa en varmare atmosfär för oss alla, säger Katharina Erixon.

På en lapp på en av halsdukarna står det: ”Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handgjord just för dig. Ta den – varsågod! #envarmarestad”

Katharina Erixon är diakon sedan 10 år tillbaka för Turebergs kyrka. Hon berättar att fem personer från församlingen, i Sollentuna, var ute under dagen för att lämna halsdukar – men att många fler har arbetat med att skapa halsdukarna under hösten.

– Det gick åt redan de första timmarna och fick nya ägare direkt. Det var kul att se och det var hela tanken, säger hon och tillägger:

– Det kanske inte är så kallt just nu. Men det kan kännas kallt ändå om man är ensam. Då kan det kännas skönt att ta på sig halsduken och låta värmen sprida sig i kroppen, och veta att det är någon som har tänkt på mig.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Flera tidiga vårtecken har kommit till Sollentuna

Nyheter "Det är alldeles för tidigt" En bild på ett blommande körsbärsträd i Tors backe skapar diskussioner på sociala medier. Den milda vintern har lett till att flera vårtecken redan börjat komma fram i Sollentuna.fredag 17/1 16:30

Här kan du träna ute på hemmaplan i Norrort

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Runt om i Stockholms län kryllar det av utegym. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge...fredag 17/1 16:03

Hunden som är populärast i Sollentuna

Nyheter "De är snälla, vackra, lydiga och gillar att arbeta" Labrador är den populäraste hunden i Sollentuna, det visar siffror från Jordbruksverket. "De är snälla, vackra, lydiga och gillar att arbeta" säger Sollentunabon Lee Rosenberg som har två labradorer.fredag 17/1 11:30
Stockholm Direkt