VÄRME. Katharina Erixon, diakon Turebergs kyrka, under aktionen på tisdagsmorgonen. Foto: Svenska kyrkan

Därför låg det halsdukar runt om i Sollentuna

Sollentuna församling lämnade över 100 halsdukar på hållplatser och bänkar i Sollentuna under tisdagsmorgonen för att skapa ett varmare samhälle.

  • Publicerad 10:45, 14 jan 2020

Tidigt på tisdag morgon gick en handfull representanter från Svenska kyrkan i Sollentuna ut och lämnade halsdukar på bänkar, busshållplatser och vid pendeltågsstationer. Diakonen Katharina Erixon, från Turebergs kyrka, berättar att de vill sprida värme.

– Vi vill visa att man kan göra stor skillnad med ganska små medel, säger hon.

Aktionen gjordes i samarbete med ett 30-tal andra församlingar i Stockholm under hashtaggen #envarmarestad. Från Sollentuna församling har kollegor och ideella krafter, bland annat från en sygrupp i Kummelby, gjort över 100 halsdukar.

– Det handlar om att det är kallt i Sverige både bildligt och bokstavligt talat. Det finns många medmänniskor som står upp för medmänskligheten och värmen. Det här är att visa hur vi kan skapa en varmare atmosfär för oss alla, säger Katharina Erixon.

På en lapp på en av halsdukarna står det: ”Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handgjord just för dig. Ta den – varsågod! #envarmarestad”

Katharina Erixon är diakon sedan 10 år tillbaka för Turebergs kyrka. Hon berättar att fem personer från församlingen, i Sollentuna, var ute under dagen för att lämna halsdukar – men att många fler har arbetat med att skapa halsdukarna under hösten.

– Det gick åt redan de första timmarna och fick nya ägare direkt. Det var kul att se och det var hela tanken, säger hon och tillägger:

– Det kanske inte är så kallt just nu. Men det kan kännas kallt ändå om man är ensam. Då kan det kännas skönt att ta på sig halsduken och låta värmen sprida sig i kroppen, och veta att det är någon som har tänkt på mig.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Starka seniorer kör stenhårt med skivstång och hantlar

Nyheter Äldsta medlemmen i Sollentuna Kraftsportklubb är 93 år Sollentuna Kraftsportklubb ökar i medlemsantal. Vi träffar Britt-Marie, Jan och Thomas – som är några av klubbens seniorer – nere på klubben där de tränar flera dagar i veckan.fredag 25/9 16:00

Så hamnade brassarna i Fanna

Sport Nu kan EnköpingDirekt berätta, genom ett kontrakt tidningen kommit över, hur fyra fotbollsspelare lämnade Brasilien för att söka lyckan i Europa – och kom till Fanna BK.fredag 25/9 9:14

200 unga idrottare känner sig undanskuffade

Sport Var ska EAI:s unga friidrottare träna? Inte på gräset på Enavallen i alla fall, menar Enköpings kommun. – Vi delar arenan med fotbollen och gör ingen skada, men nu, efter över hundra år, vill de...onsdag 23/9 8:12