VÄRME. Katharina Erixon, diakon Turebergs kyrka, under aktionen på tisdagsmorgonen. Foto: Svenska kyrkan

Därför låg det halsdukar runt om i Sollentuna

Sollentuna församling lämnade över 100 halsdukar på hållplatser och bänkar i Sollentuna under tisdagsmorgonen för att skapa ett varmare samhälle.

  • Publicerad 10:45, 14 jan 2020

Tidigt på tisdag morgon gick en handfull representanter från Svenska kyrkan i Sollentuna ut och lämnade halsdukar på bänkar, busshållplatser och vid pendeltågsstationer. Diakonen Katharina Erixon, från Turebergs kyrka, berättar att de vill sprida värme.

– Vi vill visa att man kan göra stor skillnad med ganska små medel, säger hon.

Aktionen gjordes i samarbete med ett 30-tal andra församlingar i Stockholm under hashtaggen #envarmarestad. Från Sollentuna församling har kollegor och ideella krafter, bland annat från en sygrupp i Kummelby, gjort över 100 halsdukar.

– Det handlar om att det är kallt i Sverige både bildligt och bokstavligt talat. Det finns många medmänniskor som står upp för medmänskligheten och värmen. Det här är att visa hur vi kan skapa en varmare atmosfär för oss alla, säger Katharina Erixon.

På en lapp på en av halsdukarna står det: ”Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handgjord just för dig. Ta den – varsågod! #envarmarestad”

Katharina Erixon är diakon sedan 10 år tillbaka för Turebergs kyrka. Hon berättar att fem personer från församlingen, i Sollentuna, var ute under dagen för att lämna halsdukar – men att många fler har arbetat med att skapa halsdukarna under hösten.

– Det gick åt redan de första timmarna och fick nya ägare direkt. Det var kul att se och det var hela tanken, säger hon och tillägger:

– Det kanske inte är så kallt just nu. Men det kan kännas kallt ändå om man är ensam. Då kan det kännas skönt att ta på sig halsduken och låta värmen sprida sig i kroppen, och veta att det är någon som har tänkt på mig.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Falsk polis stal bankkort från äldre i Väsby och Sollentuna

Nyheter 35-åring döms till två års fängelse för grova bedrägerier En man i 35-årsåldern begick flera fräcka bedrägerier mot äldre i våras. Nu döms han till två års fängelse för att ha lurat 80-åriga kvinnor i bland annat Väsby och Sollentuna.onsdag 12/8 12:52

Sollentunabor hjälper varandra under corona

Nyheter "Det fanns ett akut behov av hjälp" Ett halvår har gått sedan coronavirusets spridning startade. Administratör för gruppen "Coronahjälpen i Sollentuna", Linn Wågberg, berättar att många vill hjälpa till under krisen.onsdag 12/8 8:30

Världsårsbästa och svenskt rekord på Vallen

Nyheter Daniel Ståhl i toppform - Almgren tvåa Årets Sollentuna GP blev en minnesrik kväll med två höjdpunkter på 2 000 meter och diskus – med flera andra personbästa från friidrottens elit på Vallen.tisdag 11/8 9:40
Stockholm Direkt