VARMT. Annika Andersson från Hammarby församling var uppe i ottan och la ut värmande halsdukar runt om i Väsby. Foto: Privat

Därför låg det halsdukar runt om i Väsby

På tisdagsmorgonen möttes pendlarna i Upplands Väsby av en annorlunda syn. I busskurer och på tågstationen låg hemgjorda halsdukar som ska sprida "värme och omtanke".

  • Publicerad 15:30, 14 jan 2020

Det här är en symbolhandling för att sprida värme och omtanke.

VÄRME. Cecilia Strömmer, kyrkoherde i Hammarby församling i Upplands Väsby: - Vi vill visa att det finns goda krafter i samhället som vill göra gott. Foto: Privat

Sedan gryningen ligger 35 hemgjorda halsdukar utlagda på olika platser i Upplands Väsby. Bakom dessa ligger Svenska kyrkans frivilliga krafter som vill skicka en annorlunda hälsning.

– Det här är en symbolhandling för att sprida värme och omtanke, säger Cecilia Strömmer, kyrkoherde i Hammarby församling.

Halsdukarna är stickade av frivilliga församlingsbor i Upplands Väsby som arbetat för att kunna dela med sig av medmänsklighet och värme.

– Det är ett hårt klimat i samhället, och många nyheter med våld och elände tar plats. Man kan lätt få känslan att världen är kall och hård. Då kan vi behöva positiv input för att kunna se att det finns goda krafter i samhället, säger Cecilia Strömmer.

#envarmarestad

På en lapp fastsatt på halsduken står det: ”Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handgjord just för dig. Ta den – varsågod! #envarmarestad.”

– En värmande halsduk i en busskur visar att någon har tänkt på någon annan och velat visa det, säger hon.

Håkan Simonsson, kyrkoherde i Fresta församling, är inne på samma spår.

– En god handling talar i många fall starkare än tankar eller känslor kring en god handling, säger han.

Annorlunda hälsning

Idén kommer från Nederluleå församling och har via sociala medier spridit sig som en löpeld över hela Sverige där lokala frivilliga krafter inom Svenska kyrkan till just 14 januari jobbat för att skicka en annorlunda hälsning till sina medmänniskor.

Bara i Stockholm samordnar sig 30 församlingar, där Upplands Väsbys tre församlingar, Eds församling, Fresta församling och Hammarby församling deltar.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Han vill skapa ett kulturcenter i Järnvägsparken

Nyheter Väsby konsthalls grundare har planer på akvarellcenter och kulturkafé Kulturkafé, akvarellcenter och utomhusutställningar. Väsby konsthalls grundare Ricardo Donoso har stora planer för Järnvägsparken.måndag 27/1 11:46

Effektivt Väsby vann klart

Sport Fyra mål på lika många minuter avgjorde Trots ett spel som hackade på en cylinder hämtade Vilda Väsby med sig tre poäng i bortamatchen mot ärkerivalerna Vallentuna BK. Nyckeln blev fyra minuter i slutet av första- och början av andra...söndag 26/1 19:40

Anna får pli på hundarna i Norrort

Nyheter "Det finns ingen manual" En del hundägare har problem med hundar som skäller, krafsar eller kissar inomhus. Men om det inte är något fysiskt fel på pälsklingen? Det är här Danderydsbon och hundtränaren Anna Ögren kommer in.fredag 24/1 15:26
Stockholm Direkt