VÄRMER. Den här hemstickade halsduken låg på busshållplatsen i Svanhagen tidigt i morse. Foto: Joakim Jonsson

Därför låg det halsdukar runt om på Ekerö i morse

Hittade du en hemstickad halsduk på hållplatsen när du skulle ta bussen i morse? Det var stickare i Färingsö församling och Ekerö pastorat som ville sprida värme.

 • Publicerad 16:43, 14 jan 2020

Om du tog bussen tidigt i morse var du kanske en av de lyckligt lottade som hittade en halsduk liggande på hållplatsen?

– Jag gick upp vid halv fem i morse och la ut halsdukar på busshållplatser runt om på Färingsö. Det var en tidig tur, för jag ville komma före pendlarna, säger Joakim Jonsson som är kommunikatör i Färingsö församling.

Ungefär samtidigt var personal från Ekerö, Lovö och Munsö-Adelsö församlingar ute och gjorde samma sak.

Ska sprida värme

De drygt 20 halsdukarna har stickats av medlemmar i syföreningar i Ekerö kommuns fyra församlingar, som del i Svenska kyrkans initiativ för att sprida värme.

På varje halsduk sitter en lapp där det stod ”Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handgjord just för dig. Ta den – varsågod!"

– Tanken är att det ska vara en hälsning inför dagen, från en hemlig välgörare. Bara känslan av att man hittar en liten lapp som riktar sig till en på morgonen kan betyda mycket. Kanske ger det en tanke om vad vi kan göra för varandra. Det är många som känner att de saknar värme och medmänsklighet i vårt samhälle, säger Joakim Jonsson.

Alla halsdukar togs omhand

När han tog en runda senare runt Färingsö under dagen kunde han konstatera att alla halsdukarna tagits omhand.

– Det var ju en så väldigt kall och blåsig morgon också, så jag hoppas att de uppskattades och gjorde nytta. Jag hoppas de värmde både kroppen och hjärtat.

Initiativet med handstickade halsdukar började i Nederluleå församling och har sedan spridit sig över landet. Under morgonen delades halsdukar ut i 30 församlingar i Stockholm.

Joakim Jonsson hoppas att initiativet kan upprepas även nästa år.

Här är Ekerös minsta brandstation

Nyheter Hilleshög brandstation kan bli Sveriges snyggaste gräsklipparhus Brandvärnsmannen och Färingsöbon Michael Galmstedt har byggt sin brandstation Hilleshög i miniatyr. Nu kan hans minihus vinna Husqvarnas tävling "Sveriges snyggaste gräsklipparhus".tisdag 11/8 17:01

Hemlig sommarbio anordnas på okänd plats

Nyheter Sugna besökare får själva hitta ledtrådar I augusti visar Stockholms filmfestival tre filmer. Mer information än så ges inte, för tanken är att intresserade själva ska luska reda på var, när och hur det hela går till.måndag 10/8 15:41

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt