VÄRMER. Den här hemstickade halsduken låg på busshållplatsen i Svanhagen tidigt i morse. Foto: Joakim Jonsson

Därför låg det halsdukar runt om på Ekerö i morse

Hittade du en hemstickad halsduk på hållplatsen när du skulle ta bussen i morse? Det var stickare i Färingsö församling och Ekerö pastorat som ville sprida värme.

  • Publicerad 16:43, 14 jan 2020

Om du tog bussen tidigt i morse var du kanske en av de lyckligt lottade som hittade en halsduk liggande på hållplatsen?

– Jag gick upp vid halv fem i morse och la ut halsdukar på busshållplatser runt om på Färingsö. Det var en tidig tur, för jag ville komma före pendlarna, säger Joakim Jonsson som är kommunikatör i Färingsö församling.

Ungefär samtidigt var personal från Ekerö, Lovö och Munsö-Adelsö församlingar ute och gjorde samma sak.

Ska sprida värme

De drygt 20 halsdukarna har stickats av medlemmar i syföreningar i Ekerö kommuns fyra församlingar, som del i Svenska kyrkans initiativ för att sprida värme.

På varje halsduk sitter en lapp där det stod ”Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handgjord just för dig. Ta den – varsågod!"

– Tanken är att det ska vara en hälsning inför dagen, från en hemlig välgörare. Bara känslan av att man hittar en liten lapp som riktar sig till en på morgonen kan betyda mycket. Kanske ger det en tanke om vad vi kan göra för varandra. Det är många som känner att de saknar värme och medmänsklighet i vårt samhälle, säger Joakim Jonsson.

Alla halsdukar togs omhand

När han tog en runda senare runt Färingsö under dagen kunde han konstatera att alla halsdukarna tagits omhand.

– Det var ju en så väldigt kall och blåsig morgon också, så jag hoppas att de uppskattades och gjorde nytta. Jag hoppas de värmde både kroppen och hjärtat.

Initiativet med handstickade halsdukar började i Nederluleå församling och har sedan spridit sig över landet. Under morgonen delades halsdukar ut i 30 församlingar i Stockholm.

Joakim Jonsson hoppas att initiativet kan upprepas även nästa år.

Nu fortsätter arbetet med tunneln på Lovön

Nyheter Ny entreprenör för Förbifarten på plats En ny entreprenör är i dagarna på plats för att slutföra tunnelarbetet under Lovön. Sommaren 2023 beräknas sprängningsarbetet vara klart.torsdag 17/9 16:59

Snart öppnar ny rastgård för fyrbenta i Ekebyhov

Nyheter Ska smyckas med ädelträd från Wallenbergs allé Snart står hundrastgården vid Ekebyhovsdalen klar. Där kommer våra fyrfota vänner kunna gå på upptäcktsfärd bland tunnlar och hinder.torsdag 17/9 11:42

Flera gymnasieelever har provat narkotika

Nyheter Nu har resultatet presenterats. Ökningen störst bland killar på gymnasiet Fler elever i årskurs två i gymnasiet har provat narkotika. Det visar resultatet i den senaste Stockholmsenkäten, där totalt 188 ungdomar från Ekerö har svarat.onsdag 16/9 16:50