VÄRMER. Den här hemstickade halsduken låg på busshållplatsen i Svanhagen tidigt i morse. Foto: Joakim Jonsson

Därför låg det halsdukar runt om på Ekerö i morse

Hittade du en hemstickad halsduk på hållplatsen när du skulle ta bussen i morse? Det var stickare i Färingsö församling och Ekerö pastorat som ville sprida värme.

  • Publicerad 16:43, 14 jan 2020

Om du tog bussen tidigt i morse var du kanske en av de lyckligt lottade som hittade en halsduk liggande på hållplatsen?

– Jag gick upp vid halv fem i morse och la ut halsdukar på busshållplatser runt om på Färingsö. Det var en tidig tur, för jag ville komma före pendlarna, säger Joakim Jonsson som är kommunikatör i Färingsö församling.

Ungefär samtidigt var personal från Ekerö, Lovö och Munsö-Adelsö församlingar ute och gjorde samma sak.

Ska sprida värme

De drygt 20 halsdukarna har stickats av medlemmar i syföreningar i Ekerö kommuns fyra församlingar, som del i Svenska kyrkans initiativ för att sprida värme.

På varje halsduk sitter en lapp där det stod ”Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handgjord just för dig. Ta den – varsågod!"

– Tanken är att det ska vara en hälsning inför dagen, från en hemlig välgörare. Bara känslan av att man hittar en liten lapp som riktar sig till en på morgonen kan betyda mycket. Kanske ger det en tanke om vad vi kan göra för varandra. Det är många som känner att de saknar värme och medmänsklighet i vårt samhälle, säger Joakim Jonsson.

Alla halsdukar togs omhand

När han tog en runda senare runt Färingsö under dagen kunde han konstatera att alla halsdukarna tagits omhand.

– Det var ju en så väldigt kall och blåsig morgon också, så jag hoppas att de uppskattades och gjorde nytta. Jag hoppas de värmde både kroppen och hjärtat.

Initiativet med handstickade halsdukar började i Nederluleå församling och har sedan spridit sig över landet. Under morgonen delades halsdukar ut i 30 församlingar i Stockholm.

Joakim Jonsson hoppas att initiativet kan upprepas även nästa år.

Hon fixar hälsodag i centrum

Nyheter Samlar öarnas hälsoaktörer Det är lätt att gå vilse i Mälaröarnas stora utbud av sport och hälsa. Det menar Emma Rosell som nu ordnar en friskvårdsdag i Ekerö centrum.måndag 20/1 16:19

Här kan spontana par gänga sig på alla hjärtans dag

Nyheter "Man kan komma i jeans" På alla hjärtans dag öppnar Ekebyhovskyrkan upp portarna för par som vill gifta sig på ett lite annorlunda sätt. "Vi vill bryta normer kring bröllop", säger Magnus Ehntorp, biträdande kyrkoherde.måndag 20/1 11:50

En gripen för grovt rån i Stenhamra

Nyheter Offret skadad i vaden med vasst föremål En person ska ha blivit utsatt för grovt rån i Stenhamra på kvällen i går, söndag. En person är gripen, misstänkt för händelse.måndag 20/1 9:05