En av halsdukarna. Foto: Marie Lundholm Janenge

Därför ligger det halsdukar runt om i Stockholm

Svenska kyrkan i Botkyrka placerar ut 150 halsdukar runt om i kommunen för att främja medmänsklighet. Hela 30 församlingar i Stockholm deltar i initiativet som synts över hela stan.

  • Publicerad 07:00, 14 jan 2020

Såg du dem? Halsdukarna som ligger lite här och var i Botkyrka med en liten lapp som uppmanar till att "Ta den – Varsågod"?

I en nationell kampanj av Svenska kyrkan, kallad En varmare stad, har de placerat ut halsdukar i anslutning till kollektivtrafiken i hopp om att bidra till ett mer medmänskligt samhälle. Bara i Botkyrka ger man bort 150 halsdukar.

– Många lever i ensamhet och utsatthet. Därför gör vi detta för att visa att man kan göra något för en medmänniska. Det behöver inte vara en stor grej, utan att lämna en halsduk till någon som behöver den kan göra den personens dag räcker, säger Daniel Claesson, kommunikatör i Botkyrka församling.

Enligt Yvonne Strömberg, kommunikatör vid Svenska kyrkan Hägersten, handlar budskapet om alla människors lika värde.

"Alla människor ha lika mycket värde oavsett etnicitet och läggning, likväl som andra former av utsatthet som ensamhet och hemlöshet. Halsdukarna kan ses som en symbol för en omfamning", skriver hon.

Spridit sig som en löpeld

Initiativet startade i Luleå och har sedan spridit sig över hela landet. I Stockholms stift deltar hela 30 församlingar i aktionen. För Botkyrka är det här första gången.

– Det här är första gången som det satsas officiellt från Svenska kyrkan genom en gemensam aktion med en samordnad kampanj där alla samlas under samma rubrik, säger Daniel Claesson.

Halsdukarna i Botkyrka har skänkts från Hela Människan.