Avslag. Förskolan Ålstens Skogsväg 21 har inte fått förlängt bygglov och måste flytta. Bilden är en genrebild. Foto: Jannie Flodman

Därför måste förskola i Ålsten flytta

Förskolan Ålstens Skogsväg 21 bedrivs i en paviljong med tillfälligt bygglov. Eftersom man inte hunnit hitta en permanent lokal ansökte stadsdelsförvaltningen i våras om att få bygglovet förlängt. Men nu står det klart att ansökan avslås.

  • Publicerad 17:14, 22 aug 2019

Förskolan Ålstens Skogsväg 21 ligger i en paviljong med tillfälligt bygglov, vilket gäller i fem år. Man kan ansöka om förlänga ett tillfälligt bygglov två gånger, vilket innebär att en byggnad med tillfälligt bygglov kan stå kvar i som mest 15 år.

Planen har varit att förskolan ska hitta en permanent lokal att bedriva verksamheten i. Men ingen permanent lösning har hittats.

Enligt Susanne Karlsdotter, avdelningschef för Brommas kommunala förskolor, beror det på att stadsdelen ligger efter med att bygga nya förskolor.

– Vi har hela tiden jobbat med att bygga nya förskolor i Bromma, men det blir mycket överklaganden. Så vi ligger inte i den fas vi vill ligga i. Inför att paviljongens bygglov skulle gå ut skickade vi därför in en ansökan om att få förlänga bygglovet, säger Susanne Karlsdotter.

Avslag på förlängt bygglov

Men för en vecka sedan fick förvaltningen reda på att stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad avslagit förlängningen av bygglovet, och i veckan har vårdnadshavare fått reda på att barnen kommer att behöva flyttas.

Något som har väckt reaktioner, vilket Mitti Bromma rapporterat om.

– Föräldrarna fick informationen inte långt efter att vi hade fått den och är inte alls nöjda. Men vi jobbar med att hitta en bra lösning och säkerställa att barnen har en förskoleplats. Vi har en dialog med stadsbyggnadsnämnden, och processen kring bygglovet kommer att fortsätta, säger Susanne Karlsdotter.

Ärendet ska upp i fastighetsnämnden i september eller oktober månad och då ska även en tidsplan för när verksamheten ska flyttas tas fram. Det kan enligt Susanne Karlsdotter innebära att barnen kan vara kvar i paviljongen i ytterligare ett halvår.

– Oftast rör det sig om sex månader, vilket ger oss möjlighet att vara kvar till mars eller april 2020. Vi tittar på flera lokaler, men tyvärr är det inte alla byggplaner som går enligt tidplan, säger hon.