Därför misslyckades sopsaltning i Söderort

Trots det blygsamma snöfallet har sopsaltningen av de prioriterade cykelstråken i Stockholm inte fungerat. Nu ska staden sätta press på sina entreprenörer.

  • Publicerad 16:30, 18 dec 2018

I nästan två dygn har snön legat tjock på flera av Stockholms så kallade prioriterade cykelstråk. Bland annat längs med E4 hela vägen mellan Fruängen och Liljeholmen. Detta trots att de prioriterade cykelstråken ska vara sopsaltade och klara inför morgon- och kvällsrusningen som följer på ett snöfall, enligt stadens avtal med sina entreprenörer.

– Vi har haft synpunkter på utförandet på vissa prioriterade cykelstråk och fått återkoppla dem till entreprenörerna. Det ser bättre ut idag än det gjorde igår, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret under tisdagen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att stråket mellan Fruängen och Liljeholmen i morse fortfarande inte hade sopsaltats – nästan två dygn efter att första snön föll – skyller entreprenören på ett trasigt fordon.

– De ska vara på väg ut dit för att åtgärda det nu, säger hon.

Borde det inte bli reprimander direkt?

Vår möjlighet att sätta in "reprimander" beror lite på hur avtalen med entreprenörerna ser ut. För vissa av de prioriterade cykelstråken används större ramavtal med mindre möjligheter att sätta in åtgärder mot entreprenörerna utöver återkoppling, säger Malinda Flodman.

Till nästa vintersäsong kommer staden därför ta fram nya och bättre anpassade avtal, så att de kan sätta större press på entreprenörer som missköter sig.

– Den förbättringen är på gång just för att det inte alltid har fungerat optimalt, säger Malinda Flodman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så här såg det ut på det prioriterade cykelstråket i höjd med Hökmossen igår morse. Foto: Hampus Jarnlo