Flygbuller. Dånar det mer över Söderort? Foto: Sacharias Källdén

Därför passerar fler flygplan över Södermalm och Söderort

Den senaste tiden har fler flygplan, som ska till och från Bromma, passerat över Söderort. Det har fått Söderortsbor och Södermalmsbor att klaga på buller.

  • Publicerad 11:30, 20 mar 2019

Har du märkt av ökad flygplanstrafik över Söderort? Då har du märkt rätt. Sedan ett tag tillbaka flyger nämligen fler plan än tidigare över Söderort för att ta sig till och från Bromma flygplats.

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Under hösten har flera boende i östra Söderort, och Södermalm, skickat in klagomål till staden eftersom man upplever att flygtrafiken har ökat, flygplan flyger lägre och det är mer buller.

Ökat med 20 procentenheter

Bromma flygplats har två banor, 12 och 30. Om användningen ökar på bana 12 sker fler överflygningar över Söder och Söderort, enligt Swedavia, som driver flygplatsen. Vilken bana som används styrs av vindriktningen just då eftersom planen måste starta och landa i motvind.

Under 2017, och som det verkar även 2018, ökade användningen av bana 12. Runt 60 procent av alla starter och landningar skedde där, mot 40 procent tidigare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi har inte fått siffror för hela 2018 ännu, men de kvartalsrapporter vi har fått visar att det lutar åt en ökning, säger Sara Nilsson, handläggare på stadens miljöförvaltning.  

Staden har pratat med Bromma flygplats, men beslutade att lämna klagomålen utan åtgärd eftersom flygverksamheten följer gällande tillstånd, de bryter alltså inte mot några regler. Beslutet har överklagats till länsstyrelsen av en Enskedebo.

Vad kan staden göra åt det här?

– Vi kan föra en dialog med företaget som driver flygplatsen och belysa klagomål som kommit in, men vi kan inte ställa några krav eftersom tillstånd och villkor efterlevs, säger Sara Nilsson.

Här öppnar efterlängtad idrottshall i Söderort

Nyheter Men hallbristen i Stockholm fortsätter oroa: "Brukar bli slagsmål om tiderna" Stämningen var på topp när nya Telefonplanshallen invigdes under måndagen. Men idrottsföreningar är kritiska mot stadens fortsatta hallbrist: "Det är risk att barn, föräldrar och ledare tröttnar".onsdag 22/1 16:30

Tre häktas för misstänkt mord i Farsta

Nyheter Person dog efter att ha hittats skadad i lägenhet På tisdagen beslutades att tre män häktas misstänkta för mord efter att en person på fredagen hittats skadad i en lägenhet i Farsta strand.onsdag 22/1 10:23