ERFARENHET. Fredrik B Nilsson har skrivit boken ”Att förstå bostadsmarknaden genom historien om den ofrivillige bostadskarriäristen” tillsammans med fastighetsprofessorn Hans Lind. Foto: Joakim Kröger

Därför pekar allt mot en bostadskrasch

Många har blivit bostadsmiljonärer under de senaste årens kraftiga prisrace i Stockholmsområdet. Men när är gränsen nådd? Enligt fastighetsprofessorn Hans Lind tyder allt på att en krasch är nära.

  • Publicerad 09:44, 12 sep 2017

Prisuppgången på bostäder i Stockholm de senaste 20 åren är unik i världen. När den mattats av i innerstan har priserna fortsatt att stiga i bland annat Sundbyberg.

Många har blivit bostadsmiljonärer på ombildningar och värdeökningar. Samtidigt har ännu fler tvingats ställa sig i livslång skuld till bankerna för att överhuvudtaget kunnat skaffa sig ett hem.

Nu har fastighetsprofessorn Hans Lind och stockholmaren Fredrik B Nilsson skrivit boken “Att förstå bostadsmarknaden genom historien om den ofrivillige bostadskarriäristen”, som är en berättelse om en bostadsmiljonärs resa från ingenting till ett ekonomiskt tryggat svenssonliv i en ägd bostad i Stockholm.

– Det är en bok som tar upp min personliga historia om hur min bostadskarriär har sett ut. Jag har använt min egen historia som ett förkroppsligande av Hans Linds teoretiska och akademiska kunskaper och lånat ut mina egna erfarenheter för att ge liv och kött och blod åt det här komplexa ämnet, säger Fredrik B Nilsson.

I boken resonerar Hans Lind, som är professor i bygg- och fastighetsekonomi, utifrån forskning och vetenskapliga teorier kring Stockholms bostadsmarknads historia, vilka mekanismer som drivit den och vad som kommer att ske framöver.

Och det är inget ljust scenario som målas upp.

– En internationell bostadsforskare skulle säga att det kommer en krasch snart. Nedgångar i priserna kan gå väldigt snabbt. Och börjar folk tro att det går ner vill folk inte köpa och då går det ner ännu snabbare, säger Hans Lind.

Han tror dock inte att gemene man måste lämna hus och hem. Däremot kan en del räkna med att framöver ha mer lån än vad bostaden är värd.

– För de allra flesta hushåll spelar ett prisfall på 50 procent ingen roll. Det finns också många som är väldigt högt belånade, men så länge ekonomin rullar och man har en inkomst att betala sin ränta, ja då ligger man minus men man klarar ändå av att betala. Det såg vi bland annat på 90-talet när priserna sjönk med 30 procent. 95 procent klarade att bo kvar, säger han.

Enligt de senaste rapporterna är utbudet på bostäder i Stockholm just nu högre än samma perioder tidigare år. Många objekt säljs under utgångspriset eller har dragits tillbaka från marknaden tidigare och säljs på nytt. Samtidigt är produktionen av nya bostäder rekordhög, vilket har skapat en viss orolighet på marknaden.

När kommer kraschen?

– Längre än så här kommer vi nog inte prismässigt inom en rimlig tid. Vi trodde att peaken var nådd 2009, men sedan dess har priserna fördubblats. Så vi måste med någon sorts säkerhet säga att peaken är nu. Så säg att det kommer ske inom de närmsta åren.

MER Så undviker du att krascha

Hans Lind

Tänk igenom olika scenarier. Den här prisuppgången kanske fortsätter. Men ju mer det har stigit desto större är sannoliheten att det faller.

Akta dig för dyra topplån. Gå ner till något billigare och mindre, det finns andra områden än just det du tänkt dig som är fina.

Tänk efter vad du är beredd at gå in i och vad det finns för alternativ. Anpassa dina beslut så att vad som än händer så kommer du ur det någorlunda. Men hittar du drömbostaden, har ekonomin för det och är beredd att ta risken ska du inte missa chansen för att du är rädd.

En tysk läkare som tjänar 70 000 i månaden får låna mindre till en bostad än en 20-åring med osäker anställning i Stockholm. Det säger något om situationen.

Fredrik B Nilsson

Omvärdera synen på vad en bostad är. Fråga dig själv om det är rimligt att som 21-åring köpa en etta för 3, 5 miljoner.

Slå dig samman med vänner och bekanta. I Europa och resten av världen bor man mer tillsammans. jag har tidigare bott i kollektiv och det är en fantastisk sak i en värld av där många är ensamma.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Personal försvinner från förskolan

Nyheter Föräldern Martina Söderman ser pedagoger lämna och ett barnantal som slår i taket. Nu vill hon se åtgärder från politikerna.lördag 26/5 7:34

Kommunen vill erbjuda mer än lön

Nyheter Kommunens genomsnittliga storlek på barngrupper i förskolan har minskat under 2017, enligt färsk statistik från Skolverket. – Det är jätteroligt, vi har jobbat för att minska barngrupperna, säger Ina...lördag 26/5 7:30

Ladda för Järvastadsloppet

Nyheter I morgon, söndag den 27, maj är det dags Järvastadsloppet – ett motionslopp för hela familjen. Loppet går genom Igelbäckens naturreservat med start och mål vid Jaktvillan på Gunnarbovägen 91.lördag 26/5 7:20