Drar ner. Enligt UNT:s chefredaktör Kalle Sandhammar väljer Enköpings-Posten nu att fokusera på sitt kärnområde Enköping. Foto: Bengt Johansson

Därför sa jag upp min EP-prenumeration

Insändare från Håkan Sundström angående Enköpings-Postens beslut att sluta satsa på Bålsta:

  • Publicerad 10:07, 6 dec 2019

Enköpings-Posten har varit min lokala tidning, som jag prenumererat på i många år. Nu efter sommaren har jag observerat att det rapporteras väldigt lite om Håbo/Bålsta tätort, som föranledde mig att ställa frågan ”varför” till chefredaktören Kalle Sandhammar på UNT Uppsala.

Svaret från UNT:s chefredaktör föranledde mig att omedelbart säga upp min prenumeration av EP, samtidigt som jag varnade för strömavhopp från de kvarvarande prenumeranterna i Håbo/Bålsta, om EP nu endast ska rapportera från sitt kärnområde ”Enköping”. 

Svar från chefredaktören Kalle Sandhammar:

Hej Håkan!

Enköpings-Posten har genom åren haft en ojämn bevakning av Bålsta/Håbo. Vi trappade upp bevakningen för en tid sedan men har inte sett någon utdelning i form av nya prenumeranter eller annonsörer, som kan finansiera verksamheten. Som lokal tidning brinner vi för den nära journalistiken och vill förstås bevaka ett så stort område som möjligt. Samtidigt är det en ekonomisk fråga hur mycket vi klarar. Trots att vi är stiftelseägda och står helt fria från externa ägarintressen (d v s alla medel går tillbaka till verksamheten) är det en kamp att få den viktiga lokala journalistiken att bära. Därför har vi beslutat oss för att fokusera resurserna tydligare till vårt kärnområde Enköping.

Jag anser att beslutet från redaktionen är fel, i stället för nerdragning skulle man satsa i regionen Bålsta som nu växer kraftigt.

Vi är 22 000 invånare i Håbo mot 45 000 i Enköping, så visst finns det underlag för en lokal journalist här i Bålsta.

Den satsning EP gjorde efter att den lokala journalisten gick i pension, bestod i att journalister från Enköpingskontoret fick i uppdrag att bevaka Håbo/Bålsta som endast bestod i att läsa polisrapporter och offentliggöra dem, sporten drogs ner till ett minimum, så att tidningen blev mer och mer ointressant att läsa.

Bästa placeringen någonsin för Upplands-Bro

Upplands-Bro klättrar på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Nu är kommunen på plats 12 i landet. – Det är ett styrkebesked och ett kvitto på att vi har ett bra samarbete med...onsdag 23/9 10:07

Sämsta placering någonsin för Håbo på näringslivsranking.

Håbo siktar uppåt – men rasar i stället. När företagsklimatet granskas hamnar kommunen på plats 206 i landet, sämsta placeringen någonsin. – Det är i första hand nytillkomna kategorier som...onsdag 23/9 9:46