Solna stad saltar bland annat gång-och cykelvägen vid backen mot Huvudsta ridklubb. Joel Kjellberg på kommunen förklarar varför. Foto: Charlotte Årling,arkiv/Privat

Därför saltas Solnas vägar trots snöbristen

Vintern har onekligen inletts med ett milt väder. Trots bristen på snö saltas Solnas gång- och cykelbanor för fullt. Varför? Vi tog ett snack med Solna stad.

  • Publicerad 16:40, 24 jan 2020

Nu har det varit varmt, men samtidigt minusgrader på nätterna, då saltar vi.

Snön och isen lyser med sin frånvaro och det är inte många dagar som har bjudit på ihållande minusgrader den här vintersäsongen.

Trots det har Solnabor kunnat se hur bilvägar samt gång- och cykelbanor saltats, något som har resulterat i tips från läsare till SolnaDirekt.

Vi ringer upp Joel Kjellberg, driftingenjör på Solna stads tekniska förvaltning, för att fråga vad som ligger bakom saltningen.

– Vi har ett driftunderhållningsavtal med Svevia sedan flera år tillbaka. Det säger att om det är fyra plusgrader eller kallare eller förväntas vara frost, så ska bilvägarna saltas, säger Joel Kjellberg.

Temperaturen är ett riktmärke

Han poängterar att en ständig dialog sker med entreprenören Svevia och temperaturerna i avtalet är riktlinjer. Det som främst styrs om saltlösningen läggs ut är risken för halka.

– De är proffs på det här. Nu har det varit varmt, men samtidigt minusgrader på nätterna, då saltar vi, säger Joel Kjellberg och fortsätter:

– På huvudstråken för gång- och cykeltrafik ska det saltas när det finns risk för halka. Men även i förebyggande syften om väderleksprognoserna förutspår nederbörd och temperaturer mellan +1 och -8 grader, säger han.

Solna stad brukar varje vinter få ett stort antal synpunkter från allmänheten när det gäller väghållningen. 2020 har det hittills varit en stor skillnad mot tidigare år.

– Det har varit mycket lugnare i år. Det beror till största delen på den milda vintern, säger Joel Kjellberg.

När det ska saltas görs prioritering på utvalda områden. Bland dessa finns Solnavägen, Frösundaleden, Huvudstabron och de gång- och cykelvägar där det är stora pendlarströmmar.