ÄNDRING. 338:an ska bli 318 enligt ett förslag från SL. Foto: Lisa Halldén

Därför skippar bussen hållplatser efter Ölsta

SL planerar för fler bussar mellan Ilända och Svanhagen. Fast inte i båda riktningarna. Det har nämligen en markägare satt stopp för.

  • Publicerad 12:14, 27 apr 2020

Sedan minst 2016 tillåter inte markägaren att vi vänder där.

Ett av föreslagen inför SLs busstabell nästa år är att 338:an ska få fler avgångar och i samma veva byta namn till 318. Linjen föreslås få entimmestrafik hela dagen mellan Svanhagen och Ilända.

Men riktigt hela vägen till Ilända kommer bussen inte gå. På morgonen stannar den nämligen redan vid Ölsta folkets hus på sin väg från Brommaplan. Och på eftermiddagen börjar turen vid Ölsta.

Att stationerna Johannelund, Bågvägen, Karlskär och Ilända gärde skippas beror på en markägare vid Ilända konsum.

– Buss 338 kan inte vända vid slingan vid Ilända konsum. Sedan minst 2016 tillåter inte markägaren att vi vänder där, säger Claes Keisu som är pressansvarig på trafikförvaltningen.

På platsen där bussen tidigare vände ligger nu stora stenbumlingar och istället kör bussen ut och in via Björkviksvägen.

Enligt förslaget på förändringar ska linje 318 ersätta 338 med samma sträcka. Men planen är alltså att det ska bli tätare trafik.

– Exakt hur det kan bli är för tidigt att säga. Nu är förslaget på remiss och saker och ting kommer ljusna under processen, säger Claes Keisu.

Under remissperioden kan Ekerö kommun ge sina synpunkter på ändringarna. I sitt yttrande till trafikförvaltningen skriver kommunen bland annat att den nya sträckningen för linjerna 176 och 317, då bussarna numera svänger uppe vid Ekebyhov istället för i Ekerö centrum har förlängt restiderna istället för att förkortat dem som planen var.

318 - men inte som du kände den

Att busslinjen ska heta 318 väckte liv i några Färingsöbors minne av en forntida busslinje 318, som innan 2003 gick till och från Ilända konsum, via Kungsberga på sin väg till Brommaplan. En tvärförbindelse alltså, som gav Ölsta och Iländaborna möjlighet att ta bussen till affären.

Men den nya 2018 har ingeting med den gamla att göra.

"Det är inte på något sätt unikt att ett linjenummer som tagits bort återuppstår med helt eller delvis annan sträckning", säger Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen.

Visa merVisa mindre

Så går tågordningen

Under våren untreder trafikförvaltningen och trafikutövarna förslagen på förändringar.

Om förslagen är komplexa görs samhällsekonomiska analyser.

Under vår, sommar och tidig höst görs en slutlig sammanvägning av förslagen och remissinstansernas synpunkter.

Under hösten beslutar trafikförvaltningen om vilka förändringar som ska genomföras.

Visa merVisa mindre

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt