Det blir inga bostäder vid Fastebolvägen i Viksjö. Foto: Mikael Andersson

Därför skrotas kritiserade bostadsplanen i Viksjö

Den hårt kritiserade planen på att bygga 200 hyresrätter i Viksjö är stekt. Men Claes Thunblad (S) utesluter inte att det kommer byggas på platsen i framtiden – om busstrafiken till stadsdelen förstärks.

  • Publicerad 15:49, 28 sep 2017

Platsen som sådan tror jag absolut kan aktualiseras i ett senare läge. Men vi kommer inte göra det nu.

Järfälla Tidning kunde redan för några timmar sedan avslöja att den styrande koalitionen med S, C och MP i Järfälla valt att skrota planen på att bygga 200 hyresrätter vid Fastebolvägen i Viksjö.

När vi når Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande, säger han att beslutet främst beror på den undermåliga busstrafiken till och från Viksjö.

– Vi tog beslutet att påbörja det här detaljplanearbetet i juni 2016. Sedan dess har vi haft en diskussion med landstinget om kollektivtrafikförsörjningen i hela Järfälla. Vi har fått vissa förbättringar i Barkarbystaden till exempel, men inte i Viksjö. Där har det snarare blivit försämringar, säger Claes Thunblad.

"Inte fått något gehör hos landstinget"

Han och koalitionskamraterna i C och MP har därför tagit beslutet att yrka på avslag när ärendet ska upp i kommunstyrelsen. Då spelar det ingen roll vad de andra partierna landar i eftersom S, C och MP har majoritet.

– Mot bakgrund av att vi inte fått något gehör hos landstinget har vi kommit fram till att inte prioritera det här projektet. Istället lägger vi krutet på de 40 000 bostäder vi har i plan och program på andra ställen i kommunen, säger Claes Thunblad.

Har de kraftiga protesterna från Viksjöbor spelat roll?

– Självklart spelar det roll. Vad Järfällaborna tycker spelar roll i alla våra projekt. Det är därför vi lägger mycket krut på samråd och annat i våra planprocesser. Men Viksjös dåliga kollektivtrafikförsörjning har varit avgörande för beslutet.

Men kan man inte vända på resonemanget och först bygga och sedan visa för SL att kundunderlaget har ökat och på det sättet få bättre busstrafik till Viksjö?

– Det är precis det vi har haft förhoppningar på, men vi får inga garantier från landstinget trots att vi presenterat planerna. De är väldigt konsekventa med att vänta till alla är inflyttade innan de agerar. Exakt det hände ju exempelvis i Barkarbystaden. Det är en tankevurpa hos SL.

Är det uteslutet att bygga på den här platsen i framtiden?

– Det vet jag inte. Det här beslutet tar vi nu. Vi kommer yrka på avslag och vi har majoritet. Vad som kommer fram senare kan jag inte spekulera i nu helt enkelt.

Men tycker du att det är en lämplig plats att bygga på?

– Jag tycker inte platsen är olämplig. Vi, och då pratar jag om alla politiska partier i Järfälla, är överens om översiktsplanen. Där står det bland annat att vi ska prioritera bostadsprojekt i kollektivtrafik- och centrumnära lägen. Så platsen som sådan tror jag absolut kan aktualiseras i ett senare läge. Men vi kommer inte göra det nu. Landstinget måste först vara med på tåget – bokstavligt talat, säger Claes Thunblad (S).

DEBATT. S, C och MP steker omstritt byggprojekt i Viksjö

Tvekan efter massiv kritik mot bygge i Viksjö

Stockholm Direkt