Därför spanar Kina in Enköping

Kina har beslutat att minska sin användning av fossila bränslen. En minst sagt tuff uppgift för ett land som har kol och olja som största energikälla. Nu söker de lösningar, i Enköping.

  • Publicerad 09:26, 20 apr 2018

I december förra året beslutade Enköpingspolitikerna att vidare utreda en eventuell försäljning av fjärrvärmeverket Ena Energi AB. Än så länge är det oklart hur hett köpintresset är för Enköpingsbornas värmekälla nummer ett. Men en sak är säker, intresset för anläggningen i stort, är stort, över hela världen. Faktiskt.

Nyligen var en handfull kinesiska delegater på en snabbvisit i Enköping. De var på plats för att lära sig mer om hur det går till när Enköpingsborna får sin värme och el, från Ena Energis anläggning i hamnen.

– I Kina använder vi mycket kol som energikälla. Nu har det tagits ett beslut i Kina om att vi ska minska kolanvändandet, och i stället hitta alternativa energikällor. Det är ni mycket bra på här i Sverige. Det är därför vi är här, säger säger Kelvin Hong, från den kinesiska delegationen som besökte Ena Energi förra veckan.

Föregångsland

– Sverige är ett föregångsland med att ersätta fossilt med biobränsle tack vara utbyggnaden av högeffektiv kraftvärme/fjärrvärme, säger säger Tomas Ulväng, vd på Ena Energi AB.

Anledningen till att kineserna fick upp ögonen för värmeverket i Enköping var slumpartat.

Ena Energis tidigare verkställande direktör, Eddie Johansson, träffade av en slump några kineser på ett seminarium han besökte. Det visade sig att kineserna just köpt ritningen till den panna som Enköpingsföretaget använt sig av i den dagliga driften, sedan 1994. Sedan dess har besöken från Kina varit frekventa.

– Det har varit riktiga höjdare här också. Bland annat hade vi de högsta cheferna för Kinas ledande statliga energiföretag här, säger Ulväng.

Dessutom har flera ingenjörer och drifttekniker på värmeverket åkt till Kina.

– De förstod att vem kan starta igång en sån där panna bättre än någon som har arbetat med den i flera flera år? Så de köpte över några av oss härifrån som hjälpte dem igång med pannan, säger säger Magnus Östlin, som var en av medarbetarna på Ena Energi som skickades över till Kina, 2006.

– Det är smart. Det är klart att det kostar lite att ta över västerlänningar för att sätta igång pannan, men sist jag kollade har samma panna kopierats 51 gånger, och de resterande 50 pannorna har de ju satt igång själva, tillägger Östlin.

Många länder intresserade

Men Kina är långt ifrån det enda landet som skickat delegater för att lära sig mer om hur el- och värmeproduktionen på Ena Energi. De senaste åren har representanter från bland andra Armenien, Ungern, Ryssland, Japan, Afrika och Österrike varit på besök på anläggningen. Ett utlandsintresse som Ena Energis vd Tomas Ulväng, tycker att de svenska energibolagen generellt kan bli bättre på att kapitalisera.

– Det är något vi är dåliga på, generellt, i Sverige. Att verkligen ta betalt för, och sälja, vår kunskap. I stället för att säga, att visst, det är kul att ni kommer hit. Skulle vi kunna säga att vi kommer till er i stället och driftar eran panna, säger Tomas Ulväng.

Det är Ena Energi

ENA Energi AB är ett kommunägt aktiebolag som grundades 1972. Bolaget producerar el och fjärrvärme från största del biobränsle sedan mitten på 90-talet, då kraftvärmeverket togs i drift. Fjärrvärmen levereras till företag och privatpersoner i Enköping.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Blåljus: Bilbrand och inbrott

Nyheter När en militär lastbil började brinna stängdes en avfart från motorvägen av på tisdagens morgon.tisdag 15/1 10:57

Villa brann ner till grunden

Nyheter En villa brann ner i Fittja öster om Örsundsbro under natten mot tisdagen.tisdag 15/1 10:05