På Vanadisvägen 29 har denna säck stått sedan i oktober, trots flera anmälningar till Stockholm stads "tyck till"-app. Foto: Mimmi Epstein

Därför står byggsäckarna kvar på gatan – månad efter månad

Byggsäckar på gatan används som papperskorgar månad efter månad och felanmäls utan att något händer. Nu har Vasastadsborna tröttnat.

  • Publicerad 06:15, 21 dec 2016

Många känner igen bilden: byggsäckar som står längs gatorna och som används som papperskorgar av folk som råkar gå förbi med ett glasspapper eller en fimp.

Med hjälp av stadens Tyck till-app kan man till exempel felanmäla nedskräpning och sedan 2012 pågår ett samarbete mellan polisen, trafikkontoret och Stockholms fastighetskalender som har en hemsida och ett telefonnummer man kan ringa för att anmäla stora säckar som står i vägen. Men därmed inte sagt att de forslas bort.

På Roslagsgatan 21 har två säckar enligt uppgift stått sedan i september trots flera anmälningar och i allén på Vanadisvägen 29 har grannarna anmält en säck fyra gånger sedan i oktober. "Det känns inte som att det är någon mening med att anmäla" säger en Vasastadsbo som Vi i Vasastan har pratat med.

– När vi får in en anmälan åker vi ut till platsen och är säcken en ren trafikfara så tar vi bort den. Annars försöker vi forska i vem som har ställt ut säcken och i princip är det en polisiär fråga eftersom det handlar om olaga upplag. Kommunen kan inte agera transportföretag, säger Hans-Olov Blom på trafikkontoret.

Och så här ser det ut på Roslagsgatan 21 sedan i slutet av september. Även denna säck är anmäld, både till staden och på anmalstorsack.se: ett samarbete mellan Stockholms stad, Polisen och Fastighetskalendern. Foto: Läsarbild

Problemet enligt honom är att det är svårt att ta reda på vem som har ställt ut säckarna, och som därmed är ansvarig för att ta bort dem. Bilden bekräftas av lokalpolisen.

– Det stämmer att det kan kräva en del arbete att ta reda på vem som är skyldig. Det kan innebära ett brott mot exempelvis ordningslagen att ställa ut en stor byggsäck på gatan. Men det är ett digert arbete för polisen att utreda vem det är som är skyldig. Det behöver nödvändigtvis inte vara beställaren av arbetet och ett byggföretag kan ha tjugo olika personer som jobbar med en och samma renovering till exempel, säger Staffan Grenehammar, kommunpolis på Norrmalm.

Då och då gör polisen riktade insatser och myndigheten har möjlighet att meddela förelägganden som innebär att säckarna flyttas på den försumliges bekostnad.

– Men även polisiära resurser är ändliga och jag tror heller inte att allmänheten vill att polisen fördelar sina dem på det sättet. Den bästa lösningen är istället att man som bostadsrättsförening, till exempel, ser till att det finns tillstånd, och därefter ser till att entreprenören håller sig till det, säger Staffan Grenehammar.