Still. På en del av Södermalm har klockan varit 10.04 dygnet runt, varje dag, varje vecka i åratal. Foto: Andreas Jennische/Sophie Stigfur

Därför står tiden still på Södermalm

Ur led är tiden. Och har så varit – i flera år. Åtminstone på Åsö Vuxengymnasium. Och så lär det (inte) ticka på.

  • Publicerad 11:54, 12 dec 2019

Den stora klockan på Åsö Vuxengymnasiums fasad som vetter mot Blekingegatan, ett stenkast från Götgatan, visar 10.04. Och har så gjort, i flera år. Hur svårt det kan vara att åtgärda den trasiga klockan egentligen?

Mycket, ska det visa sig.

Arja Lindholm, it- och kommunikationschef på Stockholms stad menar att det varit lite oklart vem som ansvarar för att klockan går som den ska – eftersom den har två ägare.

"Kluvet"

Fasaden, som är k-märkt och inte får ändras alls, ansvarar SISAB för i egenskap av fastighetsägare. Men urverket sitter på insidan av den delen som Campus Åsö, Vuxenutbildning Stockholm, hyr. Efter mer efterforskning visar det sig dock att klockan ligger på Campus Åsö’s bord.

– Ett litet kluvet ansvar, med andra ord och kanske inte helt logiskt, säger Arja Lindholm.

Gerilla-klocka uppsatt i Sjöstan

När klockan gick sönder för några år sedan undersökte skolan möjligheterna till reparation. Urverket visade sig då vara så gammalt att det inte går att få fram reservdelar.

Tekniskt skulle det kanske gå att reparera klockan om man fick tag på någon som kunde tillverka nya delar och serva – men det har man bedömt skulle bli för dyrt, säger Arja Lindholm.

– Just nu kommer man inte lägga pengar på att reparera den.