Därför står tiden stilla i Sjöstan

I ungefär tre år har klockan vid Lumabryggan i Hammarby Sjöstad visat samma tid. Nu plockas den ned – för gott.

  • Publicerad 17:10, 13 mar 2019

Det var en frustrerad Sjöstadsbo som först hörde av sig angående klockan som sitter vid Lumabryggan, som trafikeras av båten M/S Emelie. Tipsaren har vid ett flertal tillfällen försökt felanmäla klockan, som enligt honom visat samma klockslag i nästan tre år, men blivit runtbollad mellan SL, rederiet Ressel som äger och driver båtarna och Stockholms stad – utan bättring.

När StockholmDirekt ger sig i kast med att reda ut problemet hamnar vi till slut hos exploateringskontoret, som är de som ansvarar för klockan. Projektledare Maria Cederborg känner väl till problemet.

Sjöstadsbor rasar mot rökande elever

Enligt henne har staden haft drifttekniker på plats flera gånger de senaste åren för att laga klockan, bara för att strax därefter få höra att den är trasig igen. Nu har man därför beslutat sig för att plocka ned klockan – för gott.

"Varje reparation är kostsam och kräver till och med en skylift. Klockan sitter högt upp och stege duger inte. Nu har vi beslutat oss för att ta ner klockan då vi inte längre anser det försvarbart att lägga så mycket pengar på den. Det är skattebetalarnas pengar och de ska ju helst gå till annat" skriver hon i ett mejl, och understryker att beslutet är fattat i samförstånd med rederiet Ressel.

"De flesta har telefoner"

Enligt Maria Cederborg kostar varje hyra av skylift runt 5000 kronor per gång och staden har varit där fler än en gång för att försöka få styr på klockan.

"Klockorna ingår inte i färjeverksamheten, det är viktigt att poängtera. Ressel kör sina turer efter Fröken Ur och de flesta av oss har moderna telefoner eller liknande som också automatiskt kopplar upp mot Fröken Ur. Klockorna på bryggorna har ingen sådan automatisk uppkoppling, de kan sacka efter eller gå före. De är helt enkelt inte lika pålitliga" skriver Maria Cederborg vidare i mejlet.

Ur led är tiden? I flera år har klockan vid Lumabryggan visat 16.26. Foto: Sophie Stigfur