Skostrejk. 83 par skor placerades ut på Blackebergs torg i helgen. Foto: Marika Lagercrantz

Därför stod 83 par skor på Blackebergs torg

Den som hade vägarna förbi Blackebergs torg i helgen kanske reagerade på att det var oväntat mycket "rörelse" på torget. För att inte skapa en folksamling hade ett stort antal skor placerats ut för att manifestera för klimatet.

  • Publicerad 11:56, 1 jun 2020

I lördags anordnas en lite annorlunda manifestation för klimatet. Eftersom man inte får samla fler än 50 personer vid offentliga sammankomster, valde Gretas gamlingar i Bromma tillsammans med Fridays for future och Klimataktion istället att placera ut skor över Blackebergs torg.

Gretas gamlingar finns över hela Sverige och består av pensionärer som stöttar Greta Thunbergs strejk för klimatet.

Här är gamlingarna som backar Greta

Syftet var att manifestera för en fossilfri framtid, och aktionen med skorna anordnades på flera platser i Sverige.

– Det blev 83 par skor som representerar alla de som inte kunde komma. Det kallas för skostrejk för klimatet, där vi vill att man ska lämna fossilekonomin. På våra plakat och banderoller hade vi skrivit klimatsmart omstart, säger Marika V Lagercrantz som är med i Gretas gamlingar.

Kan anordnas igen

Stövlar, sandaler och finskor "promenerade" över torget i två timmar, och Marika V Lagercrantz berättade att det var många nyfikna personer som kom fram och frågade om manifestationen.

– Eftersom vi inte kan ses en gång i veckan och demonstrera så får vi vänta med det tills restriktionerna lyfts. Men arrangören Klimataktion har pratat om att anordna en sådan här skostrejk en gång i månaden, säger hon.

Tätt. Stövlar, sandaler och barnskor manifesterade på torget. Foto: Marika Lagercrantz