På Mariehällssidan av bron tänds det tidigare än på den mörka Sundbybergssidan. Foto: Jonny Andersson

Därför synkar inte nya lamporna vid Bällsta bro

Ljussättningen under Bällsta bro startades upp förra veckan, kruxet var att det inte tändes samtidigt på båda sidorna. I Sundbyberg var det mörkt som tidigare samtidigt som det lös på Mariehällssidan av Bällstaån.

  • Publicerad 11:48, 3 feb 2020

I ett samarbete mellan Sundbyberg och Stockholm har lampor satts upp under Bällsta bro. Syftet är att göra det tryggare att cykla, gå och springa där efter mörkrets inbrott.

När det var dags för premiär förra veckan lös det för fullt på Mariehällssidan, däremot inte på Sundbybergssidan.

Vi ringer upp Bengt Larsson, belysningsingenjör i Sundbyberg, för att ta reda på hur det kan komma sig.

– Att det tänds vid olika tider beror på att vi och Stockholm har olika tändningssystem. Vi ska försöka få igång ljusen samtidigt, säger han.

Pressbild på när det lyser under bägge sidorna av Bällsta bro, så som det är tänkt att vara. Foto: Pressbild

Svårt att synka

LED-armaturen på Sundbybergssidan styrs av en klocka med kalender som regleras av solens upp- och nedgång. Stockholms stad använder sig istället av ljuscensorer.

– Det kommer aldrig att bli helt perfekt synkat. Men det ska inte skilja flera minuter. Vi ska försöka styra upp det, så att vi ligger så nära som möjligt. Det går delvis att styra klockan, säger Bengt Larsson.

Varför har ni inte samma system när det är ett samarbete?

– Det blir svårt driftmässigt. Vi har olika centraler, olika entreprenörer. Det är som att du och din granne inte tänder lamporna samtidigt, trots att ni bor på samma gata, säger Bengt Larsson och fortsätter:

– Det finns för- och nackdelar med båda systemen. Vi testar nu ett annat system där vi styr tändningen via appar eller våra datorer.

Men även om inte tajmingen sitter perfekt så är Bengt Larsson ändå nöjd med resultatet.

– Absolut. Det var tidigare en dyster passage längs med Bällstaån, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Då avgörs ödet för Sundbybergs multihall

Nyheter Möte. Hallens framtid ska upp för beslut Lösningen på behovet av idrottsytor i Sundbyberg har varit den tilltänkta multihallen i tre plan på Sundbybergs idrottsplats. Snart avgörs anläggningens öde när politiker, tjänstemän och företrädare...fredag 28/2 15:49

Då öppnar Storskogens p-garage

Nyheter Hyreshöjning efter renovering En del stök återstår men om två månader ska parkeringshysterin kring Bergdalen mildras. Innan dess ska övre parkeringsplanet på Storskogens garage renoveras.fredag 28/2 11:28

RAW comedy club tillbaka i Sundbyberg

Nyheter Mårten Andersson: Sundbyberg känns ännu mer på gång RAW comedy club finns sedan tidigare i Stockholm och Göteborg. Tredje klubben finns snart i Sundbyberg när de gör comeback.torsdag 27/2 15:40
Stockholm Direkt