Därför syns hästarna vid E4.an

Om du åker förbi E4.an i höjd med Scandic Hotel och Fadderbyn i veckan kan du se folk som röjer gräs med lie och hästar som slåttar ängarna längs motorvägen. Det här är en del av ett projekt som kallas Livslinjen.

  • Publicerad 17:21, 17 jul 2017

Om jag körde på en sten skulle jag flyga flera meter.

Det är de nordsvenska hästarna Boyar, Carltex och Camitza som står för en del av arbetet. Bakom hästarna, den här dagen Carltex och Boyar som driver slåttmaskinen, sitter Annelie Sjödin från Järva trädvårdscenter.

– Just den här är från 1930–40-talet och vi har byggt om den ergonomiskt för hästarna, säger Annelie Sjödin som förklarar att det är ett hårt jobb.

Men jobbet utförs även på annat sätt. Det går arbetare och slår med lie och som även ser till att arbetsmiljön är säker för Annelie.

– De har slagit bort stenar också. Om jag körde på en sten skulle jag flyga flera meter, säger hon.

En del av gräset som de rensar bort går till att bygga figurer som kommer synas längs vägen. Förra året var det en gubbe och en gumma av gräs som hälsade på bilisterna längs E4:an.

Men arbetet utförs främst av en annan anledning. Syftet är att få till biologisk mångfald i ett projektet Livslinjen. När det långa gräset rensas bort får andra växtarter större plats och området får en bättre flora. Arter tas sedan härifrån och placeras i ett område från Ulriksdals slott i söder till Arlanda flygplats i norr.

– Tanken är att få till sammanhängande fjärilsängar, säger Väsby kommuns stadsträdgårdsmästare Nils Odén.

Han tror att det kan bli trevligare att promenera och cykla om vägrenarna blommar och det finns fjärilar och vildbin, en utrotningshotad grupp bin viktig även för vår egen livsmedelsproduktion.

Förutom Väsby har projektet Livslinjen med sig flera kommuner och markägare. Om det fanns klartecken från samtliga kommuner tror Nils Odén att det skulle gå att se en stor förbättring av floran redan inom fem år.

– Sedan skulle det bara bli bättre och bättre, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Balder vinner storkontraktet i Väsby Entré

Nyheter Det blir Fastighets AB Balder som blir Upplands Väsby kommuns ankarpartner i stadsbyggnadsprojektet Väsby Entré. Projektet är kommunens största någonsin, med fler än 1 000 nya bostäder, 30 000...tisdag 19/6 14:21

Poänggöraren tillbaka i Vilda Väsby

Sport Christian Holmblad kommer tillbaka efter allsvensk utflykt Poängmaskinen och playmakern Christian Holmblad är tillbaka i Väsby. 26-åringen avslutade förra säsongen i allsvenskan men återvänder nu alltså till Vilundahallen.tisdag 19/6 9:10