Hedda Gummesson rider på Djursholms ridskola fyra gånger i veckan medan Gustav Ingerslev och Kasper Langeholm tränar fotboll tre gånger i veckan i "Berget". Foto: Kevin Wedin

Därför tränar Danderyds barn näst mest i Sverige

Unga mellan 7-20 år idrottar i snitt nästan 60 gånger per år. Anledningarna till det beror på ett brett utbud av idrottsföreningar men också att Danderyd är hemort för många med hög medelinkomst.

  • Publicerad 16:41, 29 aug 2017

På Enebybergs IP är träningen i full gång för klubbens pojkar för 14-åringar. Ett 20-tal spelare jagar bollen på två mindre småplaner som skiljs åt av färgglada koner.

Två av spelarna är Gustav Ingerslev och Kasper Langeholm. Med laget tränar de tre kvällar i veckan och under helgerna spelar de en eller två matcher beroende på vilken fas av säsongen de befinner sig i. Men med sina mellan tre och fem idrottspass i veckan så är de knappast ensamma med att träna mycket.

59 gånger per år

Danderyds barn och ungdomar idrottar näst mest i hela Sverige. Det är riksidrottsförbundet som tagit fram statistik som visar att Danderydsbor i åldrarna 7-20 i snitt tränar eller tävlar i sin idrott 59 gånger per år, tio tillfällen färre än ungdomar i Solna kommun som toppar listan.

Peter Eriksson är verksamhetskontroller på Riksidrottsförbundet och enligt honom finns det flera anledningar till varför kommuner som Danderyd, Solna, Täby och Vellinge toppar listan.

– Generellt sett i kommuner med hög medelinkomst så idrottar fler barn och unga i högre utsträckning. Ska man hårdra det så är det egentligen kopplat till utbildningsbakgrund, vilket ofta korrelerar med högre inkomster och har man dåliga ekonomiska förutsättningar hittar man inte lika lätt in i idrotten, säger han.

Djursholm Indians flickor födda 2004 tränar i Mörbyhallen, ibland på Fribergaskolan, och har fyra träningar i veckan varav två är frivilliga för att hinna med annan idrott. Foto: Kevin Wedin

"Kulturellt betingat"

En annan anledning till varför Danderyd är högt upp på listan är att man har ett brett idrottsutbud, med allt från fotboll, curling, till gymnastik, och att ungdomar från närliggande kommuner idrottar i någon av Danderyds föreningar.

– En förklaring kan också vara att många barn, framförallt flickor, med utländsk bakgrund inte hittar in till idrotten och i de grupperna befinner sig närmare 50 procent i ekonomisk utsatthet och i kommuner med hög medelinkomst bor det färre barn med utländsk bakgrund. För oavsett om barn och ungdomsidrott kan vara billigt så finns det alltid en kostnadsaspekt, alla har inte råd, säger Peter och fortsätter:

– Man behöver inte vara rik men tendensen är att om man har pengar så idrottar man mer, har man inte pengar idrottar man mindre. Sen är det kulturellt betingat, för många samhällsklasser är det en status att vara en idrottare.

Foto: Kevin Wedin

Hedda Gummesson, 13 år, Djursholm, tränar på Djursholms ridklubb

Hur mycket idrottar du?

"Jag rider cirka fyra timmar i veckan utöver tävlingar. Jag hade nog inte haft tid med någon annan idrott eftersom skolan måste ha sin tid också. Men när jag rider på så kan jag bara koppla av och tänka på annat. Alla mina kompisar håller på med något, många rider och en del spelar fotboll."

Foto: Kevin Wedi

Gustav Ingerslev och Kasper Langeholm, bägge 13 år, Enebyberg, spelar fotboll i Enebybgergs IF

Gustav: " Vi tränar tre gånger i veckan nu, nästa säsong blir det nog fyra. Jag har lagt ned mycket tid på fotbollen och vill bli proffs, men jag tror inte jag skulle ha tid med något annat."

Kasper: "Jag har tänkt börja på en sport utöver fotbollen faktiskt, basket eller MMA, men jag får se hur det blir. När jag spelar fotboll kan man bara vara och inte tänka på skolan och så."

Foto: Kevin Wedin

Ellinor Demnert, 14 år, Sätra äng, spelar basket i Djursholm Indians

"Vi har lagträningar fyra gånger i veckan, men två är frivilliga så det finns tid för annat. Men jag tränar så mycket jag kan och även styrketräning när vi inte har vanlig träning. I framtiden skulle jag gärna vilja spela i Basketligan och nu hade jag gärna tränat ännu mer."

Här idrottar barnen mest:

Topp 5:

Solna: 69 idrottstillfällen i snitt per barn och undfomar i åldrarna 7-20.

Danderyd: 59

Vellinge: 54

Täby: 53

Lomma: 50

Botten 5:

Laxå: 8

Ljusnarsberg: 10

Lekeberg: 11

Storfors: 11

Storuman: 12

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

M utmanar partier och Täbybor att kasta skräp

Nyheter "Vill samla så många som vi kan" Moderaternas nya vallöfte: 100 papperskorgar till kommunen. Nu vill de utmana andra partier i kommunen.tisdag 22/5 17:13

Efter attacken - nya träd på plats

Nyheter Skyddas av stängsel I januari skövlades 56 träd, olovligen, vid Rönningesjön. Nu har nya träd planterats, och fått skydd runt sig.tisdag 22/5 16:30