SKRIVANDE. David Hulth Wallgren är typen "som hållit på att småskriva hela livet". Noveller, poesi och journalistik får nu stå åt sidan för romanskrivandet. Foto: Sara Ringström

David debuterar med bok om livets galnaste tid – "Ett jävla maraton"

När David Hulth Wallgrens fru fick blodförgiftning ställdes livet på sin spets. Krisen gav näring till hans skrivande och tio år senare ger han ut sin första roman, "Grattis älskling".

  • Publicerad 13:41, 6 okt 2017

Nästa vecka blir Huddinge en författare rikare. Trångsundsbon David Hulth Wallgren debuterar med den samtidigt hjärtskärande och humoristiska samtidsromanen ”Grattis älskling”, som handlar om 35-åriga tvåbarnsmamman Tove vars äktenskap krisar.

– Boken utspelar sig i den där galna tiden då allting ska hända. Familj, jobb, bostad och drömmar. Det är ett jävla maraton. Man vill mycket och det är lätt att glömma bort sitt förhållande, säger David Hulth Wallgren.

På ytan har huvudkaraktären Tove det bra i sitt Hammarby sjöstads-liv, men inombords kokar det av en längtan efter mer. Hon har svårt att uppskatta sin man, tänker hon. Men uppskattar han henne? Varför skrattar han med sin nya kollega och suckar när hon ringer?

Jag var 35 år och var helt övertygad om att jag skulle bli ensam med två barn.

Foto: Sara Ringström

Han offrade en njure

För Davids del har livet stadgat sig. Hans prioriteringar blev tydliga för tio år sedan då hans fru fick blodförgiftning. Hon låg på sjukhus i ett halvår och överlevde med nöd och näppe efter att David gett henne en av sina njurar.

– Jag var 35 år och var helt övertygad om att jag skulle bli ensam med två barn. Det var otroligt jobbigt, men innebar att jag började se på tillvaron på ett annat sätt.

Han gick ner i arbetstid, spenderade mer tid med barnen och började skriva. Två gånger om blev hans manus refuserade, men han tvekade inte att göra ett tredje försök att finslipa sin stil.

– Att skriva är inte alltid så kul, det är rätt slitigt. Drivkraften att fullfölja det, tre gånger, kom definitivt från perioden då min fru var så himla sjuk. 

Könsrollerna lever vidare

I Grattis älskling framträder en ganska stereotyp bild av mannen som jobbar och drar in pengarna och kvinnan som frilansar och tar mer hand om barnen.

– Om det finns någon politisk udd i boken så är det deras ganska typiska könsroller. Jag har sett det så himla mycket bland jämnåriga vänner. Innan man skaffar barn så är alla överens om att dela på allt. Men sedan är det ändå mannen som jobbar mest och tjänar mest. Och båda verkar vara med på det. Vad hände på vägen? Var vi inte överens om att dela på det?

Drömmen är att få bröderna Felix och Måns Herngren att filmatisera boken.

HUMOR. David gillar att tackla svåra ämnen med humor. Foto: Sara Ringström

David är själv den som har trappat ner för att kunna vara hemma mer och i boken identifierar han sig mest med den kvinnliga huvudkaraktären.

– Det var inget stort steg. Det var aldrig konstigt att skriva som kvinna i jagform. Jag tänkte inte ”vad skulle en kvinna ha tänkt?” Sen har hon också drag av mig. Och jag tror kanske att vi tenderar att se för stora skillnader mellan män och kvinnor.

Hoppas på filmkontrakt

Grattis älskling är ett nöje för filmälskaren. Huvudkaraktären är filmnörd och speglar sin omvärld i referenser till scener och rollfigurer. Trots att David påstår att han inte är lika nördig (han älskar i huvudsak litteratur) så skrev han boken som en film.

– När jag skrev den här boken såg jag alltid scenerna som i en film. Det syns även i dramaturgin.

Därför har han nu börjat jaga ett filmkontrakt. Drömmen är att få bröderna Felix och Måns Herngren att filmatisera boken.

Utöver filmdrömmen fortsätter David skriva. Nästa bok är klar till två tredjedelar och han planerar redan en tredje.

Tips till nybörjarförfattaren

1. Skriv mycket och våga slänga text som inte blir bra.

2. Hitta någon som vågar säga vad de tycker, någon utanför familjen. Familjen säger bara snälla saker.

3. Lär känna dina karaktärer. Fundera över vad de gör även i andra situationer än de som utspelar sig i boken. Vad driver dem och gör dem ledsna och arga? Vilka kläder har de på sig, vad äter de för mat?

David Hulth Wallgren

Bor: Vid Drevviken i Trångsund

Ålder: 44 år

Familj: Fru och två barn i

Jobb: Statsvetare som specialiserat sig på kommunikation. Jobbar på PR-byrån StrandbergHaage.

Foto: Sara Ringström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.