De är årets två bästa arbetsplatser

Årets bästa arbetsplats på Upplands-Bro kommun är utsedd, och i år delar två på titeln; Mark- och exploateringsavdelningen och Förebyggande enheten för äldre.

  • Publicerad 09:00, 21 jun 2019

Kommunstyrelsen och arbetsutskottet har utsett Årets bästa arbetsplatser 2018. Diplom delades ut till både Mark- och exploateringsavdelningen och Förebyggande enheten för äldre under kommunfullmäktiges möte på Kungsängens torg förra onsdagen.

– Det känns jätteroligt såklart, och det är framför allt en hyllning till mina medarbetare och hela vårt arbete tillsammans med hela samhällsbyggnadskontoret. Det här är inget man gör utan samarbete, säger Charlotte Ahlstrand, chef på Mark- och exploateringsavdelningen.

Hon berättar att avdelningen har gjort en stor resa. 2015 var de bara 55 medarbetare och nu är de närmare 100.

– Det ställer helt andra krav på organisationen och det har inte funnits någon ledstång att hålla sig i. Men det vi har gjort är att identifiera behoven av struktur och utvecklat processen.

Nu har de tydligt var man på rätt plats så att det inte förekommer något dubbelarbete.

Mark- och exploateringsavdelningen arbetar både med strategiska frågor om hur kommunens mark ska förvaltas på bästa sätt för bostadsutveckling, skolor och omsorg, men även med hur den ska bevaras. Det handlar både om att bevara naturreservat och att bevara kommunens identitet i nya områden.

– Det är en bred palett vi jobbar utifrån. Någonstans ska också stafettpinnen lämnas över till entreprenad för genomförande och där kan det skava lite grann, så det har vi tittat mycket på, säger Charlotte Ahlstrand.

Nu är de i gång med genomföranden av flera projekt, som Trädgårdsstaden, Tegelhagen och Ringvägen.

– Det är fantastiskt att vara med om den här utvecklingen. Det händer mycket i kommunen.

Mirjam Brocknäs, enhetschef på Förebyggande enheten för äldre, är också glad för sina medarbetares skull.

– De har kämpat verkligen, och gjort skillnad för de äldre. Jag är glad att det uppmärksammas.

Tio kollegor och en hund

De är tio medarbetare plus en terapihund – golden retrievern Nelly. Tillsammans förebygger de ohälsa hos äldre med fysisk aktivitet och genom att motverka ensamhet. Och de jobbar för att de äldre ska vara självständiga och kunna bo hemma så länge som möjligt.

Alla över 65 år är välkomna att delta i deras aktiviteter. Det kan även handla om att lära sig dagens teknik, som smarttelefoner.

– Det är svårt för de äldre att hänga med, men det är viktigt för att vara självständig. De styr till och med sina hörapparater via sin smarttelefon, de swishar, googlar och skypar med sina barnbarn, säger Mirjam Brocknäs.

Förebyggande enheten har även daglig verksamhet för demenssjuka på Kvistaberg i Bro, som får stimulans och mat på dagen för att sedan kunna åka hem på kvällen.

Positivt exempel

Förebyggande enheten i Upplands-Bro har uppmärksammats både nationellt och internationellt för deras arbetssätt som inkluderar anhöriga och tänker på alla demensfaser. Den har lyfts som ett positivt exempel i socialstyrelsens senaste riktlinjer för demens.

– Det är vi väldigt stolta över. Vi har en bra grund. Vi är välutbildade och arbetar med hjärta och engagemang – och så har vi kul på jobbet också. Vi tycker om det vi gör och det sprids till de äldre. Jag tror att det är däför vi har blivit årets arbetsplats, säger Mirjam Brocknäs.

Dubbla miljöstipendiater

Kommunala hemtjänsten tog emot kommunens interna miljöstipendium med motiveringen att de är miljöhjältar som varje dag under många år arbetat för att minimera klimatutsläppen. 70 procent av personalen använder sig av elcykel i stället för bil när de jobbar, i vått och torrt.

Siv Elomaa med personal från Lillsjöskolans kostenhet fick också motta stipendiet för sitt engagemang som sprider miljömedvetenhet till över 300 matgäster. Hon har lyckats minska matsvinnet från 6-8 kg per dag, till mindre än 2 kg per dag.

Visa merVisa mindre

Motiveringar

Mark- och exploateringsavdelningen:
”Gruppen i dag är stabil och trygg trots att deras roller och ramar inte alltid är tydliga. Deras arbete präglas av samverkan, utveckling och kunskapsbyggande.”

Förebyggande enheten för äldre:
”Medarbetarna har skapat nya metoder och arbetssätt och dessa nya insatser har skapat en högre livskvalitet hos de berörda och metoderna börjar sprida sig i hela Sverige.”

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt