Viktiga. Azhar Alhashim (mitten) har fått hjälp av stadsdelsmammorna Ilham Al-Abody och Sevindz Budagova. De jobbar med att stötta kvinnor i Hässelby-Vällingby i att komma in i samhället och ut på arbetsmarknaden. Foto: Mikael Andersson

De är hela Västerorts mammor

Styrka, självkänsla och värme. Det är ledorden för Ilham Al-Abody och Sevindz Budagova som i ett år har jobbat med att stötta kvinnor i att komma in på arbetsmarknaden och i samhället.

  • Publicerad 11:39, 21 dec 2018

– Oj, skylten är för hög. Det är nog bättre att vi har den utomhus.

Det är fredag och Sevindz Budagova och Ilham Al-Abody förbereder för dagens drop-in på Bibblerian i Hässelby gård. På en stor rosa skylt står ordet "stadsdelsmammor" skrivet. Deras jobb är att stötta kvinnor i Hässelby-Vällingby i att komma ut på arbetsmarknaden och i samhället.

Två dagar i veckan har de drop-in här på Bibblerian och på Jobbtorg i Vällingby centrum. Annars träffar stadsdelsmammorna kvinnor ute på stan eller i hemmet. De besöker också öppna förskolor i området.

– Vi jobbar uppsökande och vill hjälpa kvinnor att bli starkare, tryggare och självständigare, säger Sevindz Budagova.

– Vi kan hjälpa till att ansöka om skola och förskola, följa med till försäkringskassan eller andra myndigheter, svara på frågor och fylla i papper, lägger Ilham Al-Abody till.

Stöttar. Stadsdelsmammorna Ilham Al-Abody (till vänster) och Sevindz Budagova stöttar kvinnor i att komma ut i samhället och etableras på arbetsmarknaden. Foto: Mikael Andersson

Stora språkkunskaper

Just att fylla i papper, ansöka om försörjningsstöd och andra myndighetskontakter är det som kvinnorna oftast vill ha hjälp med, enligt Sevindz och Ilham. Många som kommer till dem har ursprung i andra länder än Sverige. Vissa är nyanlända, andra har bott här längre.

Tillsammans pratar Ilham och Sevindz svenska, arabiska, ryska, turkiska och azerbajdzjanska. Deras språkkunskaper – och att de är kvinnor – är stora fördelar i jobbet, tycker båda två.

– Vi är själva invandrarkvinnor så vi har den erfarenheten och vi är täckta, säger Ilham.

– Att bo nära där vi jobbar är också bra för kvinnorna litar på oss. Många av våra klienter är våra grannar, lägger Sevindz till.

De berättar att många kvinnor som de möter inte haft något jobb tidigare, utan tagit hand om barn och hushåll.

– Det beror såklart på vilket land de kommer ifrån men ibland behöver de få lära sig att här i Sverige är män och kvinnor på samma nivå. Kvinnor kan studera och jobba och det gör att man känner sig starkare, säger Sevindz.

Viktiga. Azhar Alhashim (mitten) har fått hjälp av stadsdelsmammorna Ilham Al-Abody och Sevindz Budagova. Hon tycker att de fyller en viktig funktion i samhället. Foto: Mikael Andersson

"Jättebra att de finns"

Just nu har de kontakt med ungefär 150 kvinnor. En av dem är Azhar Alhashim som kommit till Bibblerian idag för att få hjälp med svar på några frågor.

– Jag kom hit på 90-talet och då fick man inte alls samma hjälp som nu. Det är jättebra att stadsdelsmammorna finns, man känner trygghet. Folk kallar dem för syster och storasyster, säger hon.

Men även om kvinnor är deras primära målgrupp så har de märkt att deras män ibland också vill ha hjälp.

– Männen frågade oss "varför hjälper ni bara kvinnorna? Vi vill också ha hjälp", så ibland hjälper vi hela familjen, säger Sevindz.

Ilham och Sevindz berättar att jobbet som stadsdelsmammor också är deras första jobb. De är anställda inom ett projekt genom arbetsmarknadsförvaltningen som har pågått i ett år. Nu har de precis fått veta att det förlängs i ett år till och bägge hoppas att de framöver kan få en fast anställning.

– Vi lär oss varje dag. Det är jättebra, nu kan jag försörja min familj, säger Ilham.

Här finns stadsdelsmammorna

På onsdagar och fredagar har de drop-in på Bibblerian i Hässelby gård och Jobbtorg i Vällingby centrum. De håller också i språkkafé på Bibblerian.

De har en så kallad "whats up"-grupp där kvinnorna exempelvis kan skicka bilder på dokument som de har frågor kring.

Inför nästa år hoppas stadsdelsmammorna kunna börja samarbeta med medborgarvärdarna, som också arbetar uppsökande.

Ny app ska skapa bättre grannsämja

Bostad Vill konkurrera med Facebook-grupper Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med din grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.söndag 16/6 19:00

Så maxar du värdet på din bostad

Nyheter Viktigt med rätt färger om du planerar att sälja En ny undersökning visar vad det är som är det mest kostnadseffektiva åtgärden att göra innan en lägenhetsförsäljning.söndag 16/6 9:00