SÖDERMALM. Azardolcht Zamani från Hornstull och Karin Hellgren från Sjöstan är innerstans första stadsdelsmammor. Foto: Sophie Stigfur

De är innerstans första stadsdelsmammor

Stadsdelsmammor som stöttar nyanlända kvinnor finns idag i fem av Stockholms stadsdelar. Nu är det dags för Azardolcht Zamani och Karin Hellgren från Södermalm att ge sig ut – som innerstans första.

  • Publicerad 19:30, 25 apr 2019

Projektet med stadsdelsmammor har hittills pågått i stadens ytterområden. Men nu har det blivit dags för innerstan. Karin Hellgren och Azardolcht Zamani har just avslutat ett halvårs utbildning med allt från hur man bemöter utsatta kvinnor till hur olika samhällsfunktioner fungerar, och precis kommit igång som de första stadsdelsmammorna på Södermalm.

– Alla kvinnor behöver vara en del av staden för att den ska fungera. Vår uppgift är att bryta isoleringen de ofta hamnar i och bygga en bro mellan dem och samhället. Vi hjälper dem hjälpa sig själva, säger Azardolcht Zamani.

Så har Södermalms stora integrationsprojekt för nyanlända gått

Själv kom hon från Iran till Stockholm för åtta år sedan och vet vilken typ av hjälp man behöver när man kommit till ett nytt land med en ny kultur och nytt språk, säger hon. Azardolcht och Karin jobbar nu med att söka upp kvinnor på Södermalms genomgångsboenden, Vintertullen och Tanto. Hittills har de kontakt med två familjer.

– Utmaningen är att få kvinnorna att våga öppna sig. När man inte förstår hur samhället fungerar finns en rädsla för att man ska bli fråntagen sina barn. Vi jobbar just nu mycket med att skapa tillit, säger Karin Hellgren.

På plats i innerstans första modulhus

Förutom att stötta med allt från att följa med på ärenden som att gå till banken och upplysa om fritidsverksamheter för barnen, hjälper stadsdelsmammorna kvinnorna att se sina styrkor.

– Många har haft en stolthet i att arbeta i hemmet och ta hand om barn och hushåll i sina länder, men saknar utbildning. Vi stärker dem genom att visa att de erfarenheterna, att ta hand om barn och städa, faktiskt kan omvandlas i yrken här, säger Karin Hellgren.

Från Vintertullen till Farsta strand

Behovet är stort, berättar Jenny Wahlberg, gruppledare för insatsen på Söder. På Vintertullen finns 674 personer, varav 300 är barn, och på Tanto finns 22 familjer. I förlängningen är tanken att även vissa av de mammor de kommer i kontakt med, själva kan bli stadsdelsmammor.

– Vi hoppas att det kan ge ringar på vattnet. Det är en dubbelvinst, dels för kvinnorna som blir mammor och därmed får utbildning och arbete, och dels för kvinnorna de i sin tur kan hjälpa.

Stadsdelsmammor

2017 infördes de första stadsdelsmammorna i Stockholm, för att hjälpa kvinnor med barn som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Insatsen är ett samarbete mellan staden, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och landstinget.

Uppdraget är uppsökande och ska sprida kunskap om socialförsäkringssystemet, utbildningssystemet, arbetsmarknad och vården.

Satsningen finns hittills i Hässelby-Vällingby, Skärholmen, Farsta, Skarpnäck och Enskede-Årsta-Vantör.

Satsningen görs under två år på prov på Södermalm.

Bakgrunden är projektet ”kvartersmammor” som drivits i Berlin i åtta år, där nyanlända kvinnor med tillräckliga språkkunskaper söker upp andra nyanlända kvinnor inom det egna bostadsområdet och utgör en brygga in i samhället

Visa merVisa mindre