Ut på tur. Vi spenderade en timme runt Kyrksjön och träffade flera hurtiga människor som trotsade höstvädret. Foto: Mikael Andersson

De är Kyrksjöns stammisar – i ur och skur

Nu har turen kommit till Kyrksjön i vår serie där vi hänger en timme på olika platser i Bromma. Vägen runt sjön är populär som promenadstråk – inte minst bland radarparen vi stöter på. Var borde vi bege oss härnäst? Mejla gärna tips till vasterort@direktpress.se!

  • Publicerad 16:51, 18 okt 2019

Foto: Mikael Andersson

14:21.

Far och dotter Erland och Siri Nyberg är på uppdrag. Siri har en kolonilott precis intill sjön, som ska ordnas till inför hösten.

– Jag älskar vackra saker och brinner för att odla och hålla på i trädgården, säger Siri.

– Det har hon inte fått från mig, haha, säger Erland.

Förutom en hel del granna blommor har bland annat potatis och purjolök kunnat skördas från trädgårdslandet i år.

– Och en hel del ogräs som jag kämpat väldigt mycket med, men jag ska fixa till det till nästa säsong. Nu när löven fallit ska jag lägga dem över jorden, sedan äter maskarna dem och bajsar ut ny bra jord som är perfekt att odla i, säger Siri.

Foto: Mikael Andersson

13:49.

Löven knastrar under fötterna när äkta makarna Helene och Mikael Nord kommer promenerandes runt sjön, i en rasande takt. Sedan de upptäckte stavgång händer det sällan att de ger sig ut utan redskapen.

– Det var finska elitskidåkare som började gå med stavar, det är därför det blivit så populärt, säger Mikael.

– Man använder båda hjärnhalvorna, får bättre hållning och går fortare, tillägger Helene.

Varvet runt sjön är en av favoritrundorna.

– Vi är ungefär lika snabba och brukar hänga med varandra och hålla samma fart; det är ingen tävling. Oftast, säger Helene.

Foto: Mikael Andersson

14:05:

Bakom en krök hörs höga hejarop, och snart syns idrottslärararna Homan Beglar och Marianne Larsson, i färd med att lära femteklassare från Norra Ängbyskolan att orientera.

– Jag har stått här nästan varje dag i en månad, det är en idrottslärares lott, säger Homan.

Jag och mina kompisar brukade fuska en del med stämplarna i skolan – hur går det för era elever?

– Vissa springer banan så extremt snabbt att man inte kan förstå att de bara går i femman, det är roligt att se. Andra gör precis som ni gjorde och låtsas ibland att de tappat bort startkorten eller så – då blir det en riktigt stor plump i protokollet, säger Homan och skrattar.

Foto: Mikael Andersson

14:34:

Står man tillräckligt länge vid Kyrksjön finns det en stor chans att man stöter på bästa vänninorna Pia Dolk och Maria Lönnvik, tillsammans med hundarna Flisa, Malibou och Wilma. Regnet har tilltagit men det gör dem ingenting.

– Vi tycker om när det regnar lite, då är det inte lika mycket folk ute. Vi tycker att det här är mest vår sjö, för vi är nog bland dem som går här allra oftast, haha, säger Pia.

De lärde känna varandra genom sina barn, och har sedan fortsatt att umgås flitigt.

– Det blir middagar, resor och familjehäng. Vi gör allt tillsammans, säger Maria.