Kenneth Bengtsson och hans fru flyttade till Söderdalen från Västerås för att komma närmre barnbarnen som bor i Järfälla. Foto: Mikael Andersson

De är pionjärerna i Jakans nya kvarter

Söderdalen, låter det bekant? Hus för hus växer det nya bostadsområdet fram i Jakobsberg. Vi knackade på hos boende och kaféägare för att höra hur det är att vara pionjärerna i ett område som till stora delar är en byggarbetsplats.

  • Publicerad 11:47, 3 nov 2017

Det är området där grannar skickar grattis-sms på födelsedagen och chokladpraliner handlas på det lokala caféet. Men det är också området som ligger ett stenkast från en byggarbetsplats.

Hit, till Söderdalen, flyttade Julia Lahdo och Niklas Florén i februari i år.

– Vi fick se lägenheten första gången dagen innan inflytt. Jag var inne på Hemnet stup i kvarten för att se på ett ungefär hur det skulle se ut, säger Julia Lahdo.

Paret hyrde tidigare en lägenhet i andrahand i Kallhäll. Båda är uppvuxna i Järfälla och jobbar i kommunen, så när de började titta på bostadsrätter ville de inte flytta så långt. Julia Lahdo ville gärna flytta till en nyproduktion, och valet på Söderdalen föll ganska naturligt.

– Det ska bli en helt ny stadsdel, jag lockades av att vara en del av det, säger hon.

Utsikten från balkongen som vetter mot innergården vittnar om pågående husbyggen ett par stenkast bort.

– Om jag är ledig en vardag kan jag vakna av att de borrar. Men det är bra isolerat så oftast stör det inte, säger hon, och påpekar att man får vara beredd på det när man flyttar till ett nytt område.

Att ha ett närlivs i området vore praktiskt, men Julia Lahdo har hört att det ska komma så småningom.

Julia Lahdo trivs bra i lägenheten och gillar att den är så ljus. Foto: Mikael Andersson

"Vindmöllan" är ett av de senaste husen i Söderdalen. Foto: Mikael Andersson

"Många vet nog inte vad vi gör än"

Ett matställe har dock redan hunnit öppna. I Söderdalens utkant ligger Bistro Softa. Stället slog upp portarna i mars förra året och allt fler gäster börjar hitta hit. Att ligga en bit från Jakobsbergs centrum ser ägaren Kris Gergi inte som någon nackdel.

– Den största ruschen är runt lunch, och de flesta kunderna går hit från just centrum, säger Kris Gergi som sitter vid ett av kaféborden.

Kris Gergi är själv uppvuxen på närliggande Söderhöjden, men att han skulle öppna en bistro just här var en ren slump.

– Min kompanjon driver trafikskolan som ligger i huset intill, och så dök den här lokalen upp också. Då startade vi igång, berättar han.

Att locka kunder har inte varit något problem, men stammisarna från Söderdalen kan bli fler.

– Många vet nog inte vad vi gör än. Vi ser ut som ett kafé men satsar mycket på mat med bra råvaror.

I samma andetag hälsar han på en man som kommit in från regnet utanför.

– Här kommer en stammis från området!

Det är Kenneth Bengtsson som är här för att handla chokladpraliner. Han har bott runt två år i Söderdalen.

– Jag och min fru flyttade hit från Västerås för att bo närmre våra barnbarn i Skälby. Vi ville inte ha en villa med trädgård som ska skötas om, det är vi för gamla för haha.

Att bo i Söderdalen har motsvarat förväntningarna, men på minussidan finns det trafikerade Järfällavägen dit parets balkong vetter.

– Det kallas numera för lilla Hornsgatan. Jag klockade en gång i rusningen och det kom tusen bilar på en timme, säger Kenneth.

Kris Gergi förbereder en väldigt sen lunch åt sig själv i restaurangköket. Foto: Mikael Andersson

Flera husbyggen är igång i Söderdalen, och vissa av de befintliga husen ligger bara några meter från de pågående byggena. Foto: Mikael Andersson

Grannarna gör området

En stor fördel med området är annars grannarna, tycker Julia Lahdo. Efter en grillfest i området har hon fått bra kontakt med särskilt två personer.

– Igår spelade vi monopol hemma hos min granne som bor i lägenheten mittemot, jag behövde inte ens ta på mig skor!

När Julia skulle ha födelsedagsfest nyligen la hon lappar i grannarnas brevlådor för att be dem höra av sig om det blev för livat.

– Några dagar innan festen fick jag ett sms från ett okänt nummer. Det var en granne som jag aldrig pratat med som ville gratta i förskott på födelsedagen. Sånt gör så mycket!

Det här är Söderdalen

1 250 lägenheter planeras att byggas i Söderdalen som ska omfatta 15 kvarter. I dagsläget står runt 270 lägenheter klara.

Söderdalen ligger nedanför Söderhöjden, intill Järfälla gymnasium vid Järfällavägen där det tidigare legat ett industriområde.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mördade sin mamma – nu döms tonåringen

Nyheter Led av allvarlig psykisk störning I september i år häktades en 17-åring misstänkt för mord på sin mamma i Jakobsberg. Nu har tonåringen dömts för mordet.tisdag 23/10 10:57

Här är alla nya landstingsråd i Stockholm

Nyheter Hela uppställningen i nya blågröna styret Nu är det klart vem som får ansvar för vad i den nya blågröna majoriteten i Stockholms landsting.tisdag 23/10 10:35