Efter jobbet. Patrik brukar inte berätta om sin arbetsdag för familjen när han kommer hem, medan Amanda är mer öppen. "Jag måste berätta", säger hon. Farliga incidenter är dock väldigt sällsynta. Foto: Jannie Flodman

De är stadens nya ordningsvakter i Söderort

Staden satsar 70 miljoner kronor på fler ordningsvakter i otrygga områden. Ett av dem är Gullmarsplan där Patrik Hansen och Amanda Persson börjat patrullera i dagarna.

  • Publicerad 18:50, 27 feb 2019

– Det jag hört om Gullmarsplan är att det varit en del fylla och droger här. Men det är relativt lugnt, många människor här passerar bara platsen på väg till andra ställen, säger Patrik Hansen.

Kollegan Amanda Persson fyller i:

– Områdena vi bevakar kan vara jätteolika varandra. Det vi försöker göra är att skapa kontakt med invånarna, man får ta sig tid och kliva in med respekt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Både Patrik och Amanda har jobbat som ordningsvakter i tre år, men det är först nu som de börjat patrullera i de här trakterna. Staden ska utöka antalet mobila vakter och ett första steg är de nya bevakningsområdena Dalen, Hagsätra, Årsta – och Gullmarsplan.

– Vanligtvis brukar vi ställa bilen mitt på torget så att folk snabbt ska se att vi är på plats, men den här gången blev det inte så, säger Patrik.

Han pekar mot torgets mitt där ett 20-tal poliselever samlats för en övning i taxikontroll. Det är än så länge det mest dramatiska som sker här i dag. Vårt samtal avbryts bara en gång, av en kvinna som frågar om vägen till tunnelbanan. Att vara ordningsvakt handlar nästan mer om att vara en schysst vän än om att avvisa eller omhänderta orosmakare. Förebyggande insatser är en primär uppgift.

– Vi brukar vara omtyckta, konstaterar Amanda.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vissa platser är kämpigare än andra, i synnerhet områden med etablerade ungdomsgäng. Vårberg kommer på tal; där har det hänt att folk rökt och cyklat inne i centrumbyggnaden. Men de senaste veckorna har området blivit tryggare, tycker Patrik och Amanda. Nyckeln är kontinuerlig närvaro.

Miljön har också betydelse. När det är svårt att vinna ungdomarnas gillande i Rågsveds centrum kan man i stället försöka i Bandhagshallen. Idrottsanläggningar är ett ypperligt tillfälle att knyta kontakt, tycker Amanda. Hon förklarar att det är en annan typ av miljö där man känner sig som hemma. Ibland deltar hon själv i aktiviteterna, i full vaktmundering.

– Häromdagen åkte jag skridskor i Kärrtorp. Jag var nog den mest uppskattade på banan, men det var samtidigt lite svårt att åka med storlek 42 när jag själv har 38, säger hon.

På Gullmarsplan har det än så länge inte blivit så mycket idrottande för Patrik och Amanda. Här är det vanligare att upplysa a-lagarna om alkoholförbudet och be dem gömma undan burken.

– Sedan när vi går därifrån kan vi ibland höra någon ropa "nu tar vi fram bärsen!". Men det är med glimten i ögat, de börjar känna igen oss, säger Patrik.

Här ska ordningsvakterna jobba

Antalet mobila ordningsvakter i Stockholm ska öka från 18 till ett 100-tal före årets slut. Ett första tillskott sker i början av mars, då det totala antalet vakter ökar till 38 stycken.

Budgeten har utökats från 2018 till 2019 och är nu på 70 miljoner kronor.

En rad nya platser som bedömts ha ordningsstörningar får kommunala ordningsvakter. Först ut är Årsta, Gullmarsplan, Dalen och Hagsätra, där vakterna redan börjat jobba.

I höstas infördes vakter i Bandhagen och Rågsved. Uppdraget i Högdalen startade också förra året. Man har även ansökt om Östberga, men där fick stadsdelen avslag.

Tanken med vakterna är att de ska ägna sig åt förebyggande arbete och dialog för att på så vis göra områdena tryggare, men de kommer också att kunna avvisa, avlägsna och omhänderta personer som stör allmän ordning.

Källa: Leila Baksi, säkerhetsstrateg på Stockholms stad

JUST NU: Flera markbränder i Stockholm

Nyheter Vita luddet gör att elden sprider sig fort – 30-tal bränder bara idag Det pågår ett flertal markbränder i Stockholm just nu. Bland annat har det brunnit i ett större område vid sjön Trekanten i Liljeholmen och i Vårberg.tisdag 21/5 15:08

Nu startar Stockholm ombildningarna

Nyheter ✓Erbjudande har skickats till 12 644 kommunala hyreslägenheter ✓Det här gäller Nu har de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm skickat ut information om ombildningar till cirka 12 644 berörda lägenheter.tisdag 21/5 13:30