SEGRARE. Det blev en något otippad vinnare av Hornstullspriset i år. Foto: Tatiana Boret-Nilsson/Sophie Stigfur

De är vinnarna av Hornstullspriset 2019

De hade tuffa konkurrenter, som Bio Rio och gänget bakom populära Återvinningsfesten. Men de som knep årets Hornstullspris blev teamet bakom CSI-klassen på Reimersholme, för barn med särskilda behov.

  • Publicerad 09:00, 11 apr 2019

– Att bara få vara runt människor. I min förra skola fick jag sitta själv i ett rum för att jag var arg och deprimerad. Det var svårt och få vänner och jag var knappt där. Här känns det som jag hör hemma, och lärarna är inte bara lärare utan också ens vänner.

Det säger elvaåriga Sebastian Evander. Han är en av de femton eleverna på CSI Högalidsskolan 1-6, som håller till på Reimersholme. Skolan består av tre åldersblandade klasser där barnen har särskilda behov eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Och den lilla verksamheten har gjort avtryck i området. Så pass mycket att man bräckte de nominerade konkurrenterna Bio Rio och Återvinningsfesten, och kammade hem årets Hornstullspris.

Personalen, som består av elva personer, allt från psykologer till lärare och specialpedagoger, blev minst sagt överraskade.

– Det är sällan sådan här verksamhet får uppmärksamhet. Det betyder förstås jättemycket, och känns som en viktig markering från juryn att priset inte bara handlar om att lyfta kommersiella krafter utan att också svagas rättighet till ett socialt sammanhang är lika betydelsefullt för ett område, säger Evelina Styrenius, förstelärare på skolan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Själva upplever de att personaltätheten och specialkunskapen är skolans största styrkor. Många av barnen har på tidigare skolor upplevt sig själva som ett problem, och inte kunnat fokusera på undervisningen. På CSI-skolan får alla en individanpassad plan, och kan för första gången börja fokusera på att lära sig saker, berättar arbetslagsledare Annica Eldberg.

Förutom en tydlig pedagogisk inriktning med fokus på igenkänning, rutiner och visuellt material – fokuserar skolan lika mycket på social träning.

– För vissa elever kan det vara ett stort steg att sitta med i ett rum med många människor. Då kan en stor framgång vara att dela klassrum med bara en elev. Det är ett utmanande och roligt jobb där man verkligen får se hur barnen växer, säger Evelina Styrenius.

Stärkande – även för föräldrarna

Det är inte bara eleverna sinsemellan som det sociala står i fokus. Skolans psykolog anordnar också möten för föräldrarna, där de delar med sig av sina svårigheter och tankar och lär av varandra.

Än så länge har skolan inte beslutat hur de ska använda prispotten på 20 000 kronor.

– Men vi tänker oss ett kalas för barnen och något trevligt för personalen, säger Annica Eldberg.

Hornstullspriset

"Med helhjärtat intresse och brinnande engagemang har personalen möjliggjort en fungerande vardag för både barn och föräldrar. Gruppen gör därmed en insats som både är direktverkande och ger ringar på vattnet långt fram i tiden" står det i bland annat i motiveringen från juryn, som består av företagare från Hornstulls Centrum.

Hornstullspriset delas ut av Hornstulls Centrum för fjärde året i rad, och ska gå till någon som på något sätt gör Hornstull till en bättre plats. Förutom äran kammar man också hem 20 000 kronor.

CSI-grupper står för "centrala grupper för särskild inriktning" och är till för barn med mycket stora behov av stöd i sin undervisning. Idag finns tio sådana grupper inom Stockholms stad.

ELEVERNA. Linus Lagerdahl, 10, Sebastian Evander,11, Amir Shahat, 11, Valter Ohlin, 10, Elmer Tunberg, 8, Justine Brage, 10, Josefine Höglander, 10, Theo Rydberg-Laub, 8. Foto: Sophie Stigfur

PERSONALTEAMET. Mattias Holmström, specialpedagog, Mats Edin, psykolog, Per-Arne Lundberg, biträdande rektor, Lotta Tärnblom, fritidspedagog, Evelina Styrenius, förstelärare, Björn Bågmark, resurspedagog, Åsa Lindmark, specialpedagog, Annica Eldberg, arbetslagledare, Jonas Vifell, resurspedagog, Helena Bergström, resurspedagog, Urban Axelsson, resurspedagog. Foto: Sophie Stigfur