BREAKKULTUR. Så här såg det ut när B-girls Sweden dansade på graffitifestivalen i Snösätra industriområde i våras. Nu tar de breakandet till Alby tillsammans med djs och graffitikonstnärer. Foto: B-girls Sweden/Mariela Quintana Melin

De arrar åldersgränslös breakfest i Alby

Generationsöverskridande breakdance – hur funkar det? Fint menar B-girls Sweden som ordnar en event på temat på Subtopia nästa vecka.

  • Publicerad 13:31, 8 nov 2019

Breakdance och hela kulturen bakom den kommer vara i fokus när B-girls Sweden bjuder in till en tvådagars event på Subtopia i Alby nästa vecka.

– Vi vill få in många generationer från kids till äldre och visa att man fortfarande kan vara välkommen i kulturen fast man är vuxen, säger Linda Johansson som är ordförande för B-girls Sweden.

Dessutom blir det en dansbattle där varje crew innehåller ett spektrum av åldrar och panelsamtal om breaking. Det blir också workshops med bland annat B-girls pionjären Asia One från USA, som många känner igen från hennes dans i videon till It's Like That av Run-DMC vs Jason Nevins.

Två djs kommer också spela vinylskivor och konstnärer kommer måla på Subtopias graffitivägg.

Fokus är breaking men målet är att ge besökarna en bild av hela kulturen och att olika generationer ska kunna lära av varandra, menar Linda Johansson.

Fokus är brekingen men vi vill ge våra besökare en bild av hela kulturen och att olika generationer ska kunna lära av varandra

– Min uppfattning är att breaking är mindre nu men det har gått i vågor sedan breaking uppkom i slutet på 70-talet. Det är färre som dansar men samtidigt är nivån väldigt hög och nu kan det även bli en OS-gren. När det blir sport av breaking så riskerar en del av det kulturella försvinna och den yngre generationen har inte alltid med sig hela kulturen bakom, säger Linda Johansson.

Hon har själv dansat sedan 1990-talet och ser ingen övre gräns för hur länge kroppen pallar.

– Det finns så mycket du kan göra, så många moment och så mycket du kan anpassa. Man kan breaka hela livet, säger hon.

Så blir B-girls Swedens helg på Subtopia

15 november (Endast för kvinnor och ickebinära)

Klockan 18.30 – 19.30 Workshop.

Klockan 19.30 – 21.00: Konferens.

16 november (Alla är välkomna)

Klockan 13.00 – 14.30 Workshop med Asia One. Workshopen kostar 80 kronor för vuxna och 50 kronor för barn upp till 18 år. Anmälan görs till bgirlssweden@gmail.com.

Klockan 15.00 – 16.00 Panelsamtal.

Klockan 16.00 – 18.00 Jam.

Klockan 18.00 – 21.00 Battle.

Klockan 21.00 – 22.00 Jam.