Mot det dödliga våldet. "Tillsammans kan vi visa att vi är många som är emot det här", säger Doa Mälik och Marko Gorgis, från Skärholmens ungdomsråd. Foto: Claudio Britos

De arrar fotbollsturnering mot gatuvåldet

De har tidigare riktat fokus mot klyftan mellan unga och vuxna och bristen på självförtroende. Men i år har fotbollsturneringen Blicka framåt i Skärholmen ett ännu allvarligare syfte – att få stopp på det dödliga våldet. "Vi är trötta på att ungdomar från förorten hamnar i kriminalitet och dör", säger initiativtagaren Doa Mälik.

  • Publicerad 14:09, 3 apr 2019

I januari fyllde Skärholmens ungdomsråd, UNGSK, Kulturhuset Stadsteatern med manifestationen "Säg deras namn" – mot det dödliga gatuvåldet.

Samma tema kommer genomsyra den årliga fotbollsturneringen Blicka framåt, som ungdomarna arrangerar.

– Vi vill bryta den onda cirkeln. Vi vill inte att det ska hända en manifestation och sedan bli tyst. Vi vill att ämnet ska leva vidare, att fler pushar på frågan tills den tas på allvar från alla håll. Först då kan det bli en förändring, säger Doa Mälik, styrelsemedlem i UNGSK och initiativtagare till fotbollsturneringen.

Alla känner någon

För några veckor sedan var det hennes tur att få det hemska beskedet. En av hennes vänner och tidigare skolkamrat var död. Skjuten en lördagseftermiddag, på Älvsjö station.

– Det är därför den här frågan är så viktig. Alla vi som bor här känner någon som har blivit drabbad. Antingen skjuten eller en anhörig till någon som har blivit skjuten. Det borde bli en nationell fråga, sättas in fler insatser och resurser för att jobba mot det. Vi är trötta på att allt fler ungdomar från förorten hamnar i kriminalitet och dör, säger Doa Mälik.

Marko Gorgis, också han medlem i styrelserådet, förlorade sin morbror för tio år sedan. Han sköts i Skärholmen.

– Jag vara bara sex-sju år då, men minns att det var kaos. Nu är det allt fler som går bort och det är viktigt att visa det här för den yngre generationen, så att de kan välja rätt väg. Det måste komma från oss äldre, säger han.

Bjuder in politiker

Det är den 21 april som turneringen hålls i Skärholmens simhall. Det blir tredje året i rad nu och precis som förra året kommer den vara för både kill- och tjejlag, med ett förstapris på 10 000 kronor. Och trycket för att ställa upp är redan högt, trots att evenemanget inte blivit offentligt ännu, berättar Doa.

En utställning om det dödliga våldet och dess konsekvenser kommer finnas på plats. Och i en uppvisningsmatch ska Skärholmspolitiker och ungdomar mötas på planen.

– Visst kan man tycka att en fotbollsturnering inte kommer göra någon skillnad mot gatuvåldet. Men vi kommer ha så många ungdomar på plats för fotbollen som kan få sig en tankeställare av att titta på utställningen. Och politikerna, de som tar de viktiga besluten och kan göra skillnad, får träffa och lyssna på oss ungdomar, få en insikt hur vår verklighet ser ut, säger Doa Mälik.

Turneringen arrangeras tillsammans med fotbollsföreningen Atletico Rinkeby.

– Så det kommer vara människor från hela Stockholm där, ungdomar som aldrig möts annars kan nu mötas för samma sak. Tillsammans kan vi visa att vi är många som är emot det här, bara det kan göra stor skillnad, säger Doa Mälik.

Blicka framåt 3.0

Vad? Fotbollsturnering och manifestation mot det dödliga våldet.

Var? Skärholmens sim- och idrottshall.

När? 21 april, klockan 09-21. Uppvisningsmatchen ungefär 14.30.

Kostar? Allting, både att ställa upp i turneringen och bara komma dit och titta, är gratis.

Anmälan? Anmälan till turneringen görs genom ungdomsrådets instagram: @ungsk127.