De behöver hjälp för att kunna hjälpa fler

Situationen för ett sextiotal ensamkommande ungdomar i Håbo är akut. I veckan kallade Håbo Röda korskrets till ett dialogmöte i Bålsta för att komma på idéer att hjälpa ungdomarna.

  • Publicerad 13:14, 17 nov 2017

Det är nu två år sedan den stora flyktingvågen gick genom Europa. Tusentals människor tvingades fly krig och elände, i bland annat Syrien, Irak och Afghanistan. Några av flyktingarna hamnade i Håbo. Och för dem är läget nu akut, på många sätt.

I tisdags kallade därför Håbo Röda korset till ett diskussionsmöte i Café Fridegård, för att diskutera situationen som nu ett 60-tal ensamkommande ungdomar i Bålsta befinner sig i. Ett trettiotal Håbobor kom till mötet, något Röda korsets styrelseledamot Shiva Samadi gladdes åt.

– Jag tycker att det är jättebra. Vi behöver fler personer som kan hjälpa till. Och idag har vi fått ett kvitto på att fler är villiga att hjälpa till, säger Shiva Samadi.

– I ett bra tag har det varit jag och Ali (Alireza) som jobbat med det här. Det känns bra att det finns andra som vill engagera sig i de här ungdomarna. För det behövs. Vi hinner inte hjälpa alla, säger Shiva efter mötet.

Många saknar boende

Ett av de stora problemen i Håbo just nu för de ensamkommande ungdomarna är att många har fyllt, ska fylla 18 år eller blivit åldersuppskrivna av Migrationsverket. Då får de inte längre någon plats på ungdomsboendet i Bålsta, utan skickas iväg till en annan ort Migrationsverket tycker är passande, i väntan på uppehållstillstånd eller utvisning. Det trots att många av ungdomarna går i skolan och har skaffat sig vänner i Håbo. Men ungdomarna kan stanna i Bålsta i väntan på besked, om de hittar någonstans att bo.

– Boendesituationen är en viktig sak för att ungdomarna ska kunna stanna i Bålsta, och gå klart skolan här.

Många behöver tak över huvudet, en fast punkt, och en postadress dit Migrationsverket kan skicka brev, säger Alireza Bakhshi.

Boendet är en del. Att lära sig det svenska språket, förstå kulturen och få hjälp att läsa vad Migrationsverket skriver i sina brev är en annan förklarar Alireza Bakhshi under mötet.

– Jag är själv ensamkommande, men jag har fått uppehållstillstånd nu. När jag kom hit kunde jag inte språket så bra, även fast jag pluggade hårt i skolan. Men problemet var att jag inte hade några kompisar jag kunde prata svenska med. Vi behöver hjälp av svensktalande personer som kanske kan komma till ett boende, eller följa med på någon av våra aktiviteter, och prata svenska med ungdomarna. Det gör jättemycket, säger han.

Ytterligare ett möte

En del av mötet kom även att handla om migrationsverkets medel att åldersbestämma ensamkommande ungdomar.

– För 14 dagar sedan hade vi en pojke som bodde hemma hos oss som bedömdes vara 17 år i knäna, men 18 i tänderna. Han ska utvisas... sa en kvinna från Bålsta på mötet.

Nu hoppas Shiva och Alireza att dialogmötet ska göra att fler Bålstabor vill hjälpa till och att det i förlängningen bidrar till:

– Att ungdomarna kan bo kvar här i Bålsta och få fortsätta att gå i skolan, säger Shiva och tillägger:

– Och att de får uppehållstillstånd. Att inte behöva utvisas till Afghanistan. Många har ju aldrig ens varit där. Många har bott i Iran eller Pakistan, säger Shiva.

Ett uppföljningsmöte kommer att arrangeras i Fridegårdscaféet i början av december.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet