Bjuder in till julbord. "Man ska mingla, äta och pyssla. Det blir myspys för hela Vårberg och nästa gång människor ses hoppas vi att de ska säga 'hej' till varandra", säger Hallex Berry Nyame och Anita Wernström. Foto: Claudio Britos

De bjuder in hela Vårberg till julbord

Julmat från världens alla hörn, luciatåg, ett växthus made in Vårberg och några fler "hej". Den här veckan ska Vårbergs centrum bli lite mer som ett vardagsrum.

  • Publicerad 11:30, 10 dec 2018

– Det är bara att komma med maten och ställa den på bordet, alla är välkomna!

Medborgarvärden Hallex Berry Nyame och konstnären och Vårbergsbon Anita Wernström är taggade. I veckan kommer det bli full rulle i Vårberg centrum.

På lördag arrangerar medborgarvärdarna ett stort julbord i centrumet. Det blir luciatåg, tomtar och julpyssel och alla får vara med bjuda på mat de har lagat. Precis vilken mat de vill.

– Än så länge har några paxat persisk mat, nigeriansk mat och indiskt. Prästen i kyrkan kommer med gröt och handlarna här ska bjuda på pepparkakor och glögg. Det visar på unity, alla ser samma behov av komma på lösningar tillsammans, säger Hallex Berry Nyame.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Problemet? Otryggheten, som är bland den högsta i Stockholm enligt stadens mätningar. En anledning till det tror medborgarvärdarna är att många som bor i området inte känner varandra, bland annat för att in- och utflyttningen är hög i stadsdelen.

Julbordet är en del av ett större projekt, där medborgarvärdarna vill få fler att säga "hej" till sina grannar.

– Tanken är att man ska lära känna varandra medan man äter mat, gå runt och mingla. Då kanske man kan hälsa på varandra även efteråt – känner man igen någon och hälsar kommer man inte bli rädd när man ser den personen sent på natten, säger Hallex Berry Nyame.

Säg hej! "Det här blir en bra utmaning för oss Vårbergsbor: börja hälsa på varandra och se vad händer!", säger Anita Wernström. Foto: Claudio Britos

Några dagar innan, på torsdag, ska det också bli mer familjär känsla i centrumet. Då har nämligen Torsdagsklubben vernissage för höstens stora projekt – att återskapa ett av de växthus som fanns i centrumet när det var nytt.

– Varje vecka har vi tillsammans med barnen skapat växter tillsammans och den 13 december inviger vi konstverket. Då vill vi också bjuda in alla Vårbergsbor att skänka sticklingar eller blomkrukor från sitt hem, som också kan stå där, säger Anita Wernström.

Målet är att göra om centrumet till lite mer av ett vardagsrum, förklarar hon, och uppmuntrar Vårbergsbor att tagga bilder från sina egna vardagsrum med #Vårbergsvardagsrum på sociala medier.

– Vardagsrum kan se väldigt annorlunda ut, men gemensamt för dem är att det är platser som är trygga och bjuder in till möten. Så det vi vill utforska är om centrumet och andra offentliga platser också kan fungera som vardagsrum, säger Anita Wernström.

Under hösten har Vårbergsbarn gjort egna växtkonstverk som ska användas för att fylla ett växthus i centrumet så att det blir lite mer som förr. Foto: Claudio Britos

Förr. Så här flanerade människor omkring i det nybyggda Vårberg centrum 1968. Nu ska Torsdagsklubben återskapa ett av växthusen. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum

Julbord och vernissage

13 december: Vernissage för Torsdagsklubbens nya växthus och #Vårbergsvardagsrum, klockan 16.00 till 18.00.

15 december: Julbord i Vårberg centrum, klockan 12.00 till 16.00.