De bjuder in till naturlig assistans

Ibland behöver naturen lite hjälp på vägen. Nu bjuder Håbo Naturskyddsförening in till så kallad fagning på Rölundaängen i slutet av april. – Det är första gången vi gör det här som publik aktivitet, säger Håkan Nihlman.

  • Publicerad 14:41, 3 apr 2020

På senare år har vi fått dit de växter som vi vill ha där,

Den som går in på Håbo kommuns hemsida kan se hur evenemang efter evenemang ställs in som en följd av coronaviruset. Där är Öppet Hus, barnteater, fredagshäng och så vidare. Allt inställt in i april. Men fagning av på Rölundaängen är fortsatt planerat att genomföras den 26 april.

– Det här en utomhusaktivitet så det ska inte behöva vara någon smittorisk. Ängen är ungefär en halv hektar. Jag tänker 40 gånger 100 meter, säger Håkan Nihlman på Håbo Naturskyddsförening som ordnar det hela i ett samarbete med Häggeby skol- och bygdemuseum.

Hoppas på fler krattor

Vad Håkan hoppas på är alltså att folk ska dyka upp med sina krattor. För det är vad fagning handlar om.

– Man krattar bort fjolårslöv, kvistar, gräs och annat för att hjälpa växtligheten. Vi vill ta bort näringen och det är inget grävarbete eller att man går med lie utan det är med krattor man arbetar, säger han.

Detta har föreningen gjort sedan 2012, men nu gör man det som publik aktivitet för första gången. Allt för att ge naturen en hjälpande hand.

– Från början var den här ängen bara en gammal plätt där det växte rosbuskar, brännässlor och vedartade buskar samt gräs. På senare år har vi fått dit de växter som vi vill ha där, till exempel prästkrage, konstaterar Håkan Nihlman.

– Det är en liten sevärdhet för de som går på Upplandsleden

Fagning

Fagning innebär att man på våren, straxt efter det att tjälen gått ur jorden, räfsar undan fjolårsgräs och röjer undan löv, nedfallna kvistar och annat skräp för att hjälpa växtligheten på traven. Fagningen sker på en liten äng invid Rölundaåsen. Ta gärna med räfsa (om du har) och arbetshandskar samt fika. Kläder efter väder.

Samling vid ängen. Vägbeskrivning finns på Håbo Naturskyddsförenings hemsida.

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt