De bor i Östermalms lyxigaste kollektiv

Bostadsbristen bidrar till att skapa nya boendeformer i Stockholm. Vi besökte kollektivet K9 där 42 personer delar utrymmet på tre lyxiga våningsplan på Östermalm.

  • Publicerad 08:30, 27 dec 2018

Morgane Oléron, 32 år, släpper in oss på Kommendörsgatan på Östermalm. Det här har varit hennes adress sedan augusti 2017 då förhållandet som fick henne att lämna Paris för Stockholm tog slut och hon plötsligt stod utan bostad. Nu lever hon tillsammans med 41 andra på tre våningsplan.

– En vän bodde på K9 och föreslog att jag skulle söka mig hit. Jag fyllde i en ansökan och hade turen att få en plats. Då trodde jag att det bara skulle handla om en kortare tid, men nu vill jag aldrig flytta. Det är underbart här, säger hon medan hon visar oss in i det stora vardagsrummet.

Hemmafester istället för krogliv

Här inne samlas de boende för födelsedagsfirandet, musikquiz eller AW. Förutom en stor projektorduk, "här ser vi morgon-tv tillsammans", finns en konsthörna för den som vill måla, ett schackbräde och en synth. Det är även här kollektivet har sina månadsmöten.

– Vi pratar om saker som har hänt och om vad som behöver göras, säger hon samtidigt som rumskompisen Marica Leone, 31 år, ansluter sig.

Är det här Stockholms lyxigaste etta?

Genom att dela rum kan de båda vännerna hålla nere kostnaderna ganska rejält. Morgane har visserligen ett jobb som community manager på start up-hubben SUP46, men Marica är studerande på Karolinska.

– K9 är ett sätt för mig att kunna bo i de här fina kvarteren fastän jag är student. Vi delar middagar och har hemmafester istället för att gå på krogen, vilket gör att jag kan leva billigt, förklarar hon

– Det finns fem kök här och flera duktiga kockar, så med lite tur klarar du dig i veckor utan att behöva laga mat, skrattar Morgane.

K9 beskrivs ofta som ett kollektiv för startup-företag, men det stämmer inte. Den som söker sig hit ska vara öppen för att bo med andra och ta sitt ansvar för att bidra till en bra stämning. Bakgrund eller yrkestitel är inte lika viktigt som personligheten.

– Vem som helst kan fylla i en ansökan om att bo här, säger Marica.

Kan bli kollektiv även för småbarnsfamiljer

Efter vårt besök ringer jag upp Maja-Stina Skarstedt, COO på Tech Farm som grundat K9. Hon tror att vi kommer se fler co-living i Stockholm i framtiden.

Vi hade fel – HÄR är Stockholms lyxigaste bostadsrättsförening

– Det finns behov även hos barnfamiljer och äldre, men då kanske i mer naturnära områden. Det finns många tjänster man kan dela, som till exempel barnpassning för småbarnsfamiljer.

Vad är skillnaden mellan projekten ni planerar och traditionella kollektivboenden?

– I traditionella kollektiv har man ofta haft gemensamma uppgifter, som till exempel matlag. Sådant försöker vi komma bort från för att man inte ska vara så beroende av varandra. Man ska kunna vara utbytbar på ett positivt sätt.

Blir det fler projekt liknande K9 i Stockholm framöver?

– Det tror jag. En del samarbeten är på gång och vi tror verkligen att det behövs. Det är ett enormt söktryck på K9 så vi hoppas på fler co-living i Sverige. Det råder en bostadsutmaning i Stockholm och då måste man tänka nytt. säger Maja-Stina Skarstedt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Rundvandring. Marica Leone och hennes rumskamrat Morgane Oléron visar oss yogarummet. ”På morgonen är det en del som mediterar här," säger Morgane. Foto: Sacharias Källdén

Det här är K9

Kollektiv med tillgång till tre våningsplan i ett sekelskifteshus på Kommendörsgatan, Östermalm.

Totalt 1 100 kvadratmeter med 33 rum.

Just nu bor 42 personer i kollektivet som öppnade i november 2016.

Månadshyran varierar beroende på rummets storlek och om flera delar rum. Billigaste månadshyran är 3 980 kronor och den dyraste kostar 15 750 kronor. Sedan tillkommer en medlemsavgift på 2 000 kronor i månaden.

I hyran ingår bland annat städning, toalettartiklar, färg till skrivaren och matvaror som olivolja och kryddor.

Den som är intresserad av att bo i K9 fyller i en ansökan här