Alice Herbst och Christofer Högman är båda konstnärer och bor och arbetar på 22 kvadratmeter på Gärdet. Foto: Maja Brand

De bor, lever och jobbar – på 22 kvadrat

Konstnärerna Alice Herbst, 25, och Christofer Högman, 23, bor i en etta på Gärdet som också är deras gemensamma ateljé. Just nu lyckas de leva på sin konst.

  • Publicerad 11:06, 19 mar 2018

På 22 kvadratmeter trängs Alice Herbst och Christofer Högmans möbler och grejer med stafflier och tavlor. Här tillbringar båda större delen av sin tid med att skapa. Paret träffades för två år sedan på Gerlesborgsskolan i Stockholm där de gick en utbildning i fri konst. Framför allt målar Alice Herbst med olja medan Christofer Högman 3d-printar sina målningar.

– Jag gör dem i datorn. Man kan likna det vid att göra musik och sampla, säger han.

Via sina Instagramkonton har de lyckats sprida sin konst så pass bra att de lyckas leva på den.

– Vi har en ganska snål budget och går inte ut och äter hela tiden men det fungerar. Vi är båda ganska enkla och gillar att gå promenader, säger Alice Herbst.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De säljer sin konst till folk i hela världen.

– Vi har följare från alla kontinenter och jobbar mycket med att marknadsföra oss på Instagram, ta snygga bilder som visar våra verk på ett bra sätt och vi är sociala med dem som följer oss, säger Alice och fortsätter:

– Jag är så tacksam att vi lever i dag, med allt vad det innebär med sociala medier. Konstvärlden har varit lite seg på att hänga med men det känns som att det har skett ett skifte de senaste tre åren, nu börjar fler gallerier skaffa Instagramkonton.

För sex år sedan vann hon modelltävlingen "Top Model Sverige". Priset var ett kontrakt med en modellagentur i Los Angeles.

– Det var intensivt men kort. Det passade inte mig av en massa olika anledningar, jag tyckte inte att det var så roligt. Men jag nyttjar en del av mina erfarenheter i min konst och använda min kropp på det sätt jag vill.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En vanlig dag i parets liv går de upp vid åttatiden och kommer i gång med målandet klockan 11.

– Vi tar det lugnt på morgonen och sen jobbar vi tills vi känner oss hungriga. På kvällarna försöker vi vara klara till 21-22, säger Christofer Högman.

– Men man kan fastna och glömma bort tröttheten, inflikar Alice.

När de känner för att vara lediga är de det, även om de sällan är det.

– Vi jobbar mest. Båda gillar rutin.

Blir ni inte trötta på varandra?

– Nej, det har funkat mycket bättre än vad man skulle kunna tro. Vi pratar med varandra hela tiden, dyker det upp något så säger man det direkt. Mycket är vi ju också i våra egna världar, det kan gå timmar utan att vi pratar med varandra.

Alice Herbst och Christofer Högman är båda konstnärer och ställer just nu ut på Galleri Jan Wallmark. Foto: Maja Brand

Ställer ut

Till och med den 28/3 ställer Alice Herbst och Christofer Högman ut på galleri Jan Wallmark på Rådmansgatan 7.