Frida och Jonas Nyquist skapade sitt drömhus. För drygt två veckor sen blev huset klart. Här med barnen Otis och Eli. Foto: Claudio Britos

De byggde sin dröm i Enskede

Frida och Jonas Nyquist i Enskede gjorde det många gör – flyttade från Södermalm och köpte hus i Söderort. Nu kan man följa deras jätterenovering i TV.

  • Publicerad 16:30, 17 feb 2020

Det började med att Frida och Jonas Nyquist bjöd på ett hus på Enskedefältet, genom ombud, eftersom de var på semester i Thailand. De skulle flytta från lägenheten på Södermalm till sin första villa i Söderort.  

– Vi hade verkligen bestämt oss för att dit skulle vi flytta, det var vårt hus! Därför blev vi såå besvikna när vi förlorade budgivningen, säger Frida.

Strax därpå blev ett annat hus till salu i området, nämligen villan där de nu bor, på Dorpatsvägen. Men det huset var i ett helt annat skick.

– All inredning var från 70- och 80-talen och kvinnan som sålde hade bott här i nästan 50 år. Och hon rökte, så det var bara att riva ut allt. Precis allt.

Totalrenovering

Jonas beskriver det som att bara ”husets skelett” var kvar när de påbörjade sin åtta månader långa renovering. Men innan de startade ansökte de om att få vara med i SVT:s serie Husdrömmar, och fick ja. Med start i maj 2019 var SVT på plats för att följa parets renovering.

– Vi tycker att det är kul att få allt dokumenterat, roligt att kunna titta på igen senare. Men också att det känns tryggt att anlita en byggfirma som är okej med att vara med i TV, säger Frida och tillägger att det är lätt att bli lurad av oseriösa hantverkare. 

– Det tog ett halvår för oss att hitta en firma som ville åta sig jobbet. En tackade nej på grund av att vi skulle vara med i TV. Sen gillar vi programmet jättemycket.

Frida och Jonas Nyquist med barnen Otis och Eli. Foto: Claudio Britos

Nästa projekt: Trädgården. I vår drar altanbygge och gräsmatteplantering igång. Foto: Claudio Britos

En till två gånger i månaden dök tv-teamet upp, och stannade en hel dag, berättar Jonas.

– Men det kändes inte så konstigt, de bara sa åt oss att göra det vi ändå hade tänkt att göra. Ibland fick vi stå och prata med programledarna och då blev det många omtagningar.

Historien om Enskedefältet

Ett inslag i programmet handlar om byggnadsvård och kulturhistoria. Husen på Enskedefältet byggdes på 1930-talet som ett av stadens första egnahemsområden. De som flyttade dit var trångbodda barnfamiljer som fick chans till egen bostad. Staden hyrde ut mark och sålde byggsatser, så fick man bygga sitt hus själv efter ritning. Det fanns fyra olika hustyper att välja på.

Familjen Nyquists hus har byggts ut och om i etapper, först av förra ägaren, nu av dem själva. De har nu cirka 150 kvadratmeter boyta i två plan plus källarvåning. Även yttertaket är bytt och fasaden ommålad. De har gjort all målning invändigt och småsaker, som att spika upp lister och foder, själva.

– Även om man anlitar hantverkare så är det mycket beslut du ska ta själv hela tiden, om allt från vilken typ av eluttag och var de ska sitta till handtag på dörrar och fönstertyper, säger Frida.

Bodde i källaren

Det senaste året har varit slitsamt, säger de, med tanke på röran som uppstår vid en renovering, ha hantverkare i huset konstant, göra mycket själv och samtidigt sköta sitt vanliga jobb. Till det kommer evakueringen, med två små barn. I tre månader bodde de i andra hand på 30 kvadratmeter vid Sockenplan, sedan två månader i källaren på sitt nya hus.  

– Det som hållit oss igång är tanken på att få flytta in i huset, vi har hela tiden haft målet framför oss, säger Jonas.       

Nu är huset klart sedan tre veckor tillbaka.

Blev det ert drömhus?

– Ja vi är jättenöjda! Men det kommer att ta ett tag innan vi kan koppla av och njuta helt. Vi är fortfarande ganska trötta, men nöjda, säger Frida.

Avsnittet med familjen Nyquist visas på måndag 17 februari kl 20. Följ deras trädgårdsprojekt på Instagram/@villaenskede. 

FÖRE. Bilder från hur det såg ut i huset innan renoveringen. Foto: Claudio Britos

EFTER. Det nya vardagsrummet har stora fönster i gammal stil. Foto: Claudio Britos

Så håller du ihop relationen (Fridas och Jonas tips)

* Ha tålamod med varandra och acceptera humörsvängningar, de går över.
* Ta "byggpaus". Res bort, gå ut och ät, träffa vänner.
* Se framåt och påminn varandra om hur härligt det blir när allt är klart.

Tänk på detta under renoveringen (Fridas och Jonas tips)

* Håll ordning, det minskar stressen.
* Gör allt för att få till en bra sömn, om inte varje så varannan natt.
* Var beredd på att saker tar tid, ofta mycket längre än vad man tror.

Här är Högdalens nya utegym

Nyheter Väntas vara på plats redan nästa vecka Ett nytt stort utegym i trä byggs just nu klart vid motionsspåret i Högdalen. Planen är att det ska kunna öppna nästa vecka.fredag 27/3 12:23

Han gör hyllad skräckfilm i Björkis

Nyheter "Kan området som min ena hand" Hallå där Jonathan Katzeff, Björkhagenbo och långfilmsdebutant vars rysare "Huset vid skogens slut" hade premiär den 23 mars.torsdag 26/3 12:00