UPPFINNINGEN. Att slänga tiotusen på en AC när man kan bygga en själv är onödigt, tycker paret Persson. Foto: Susanne Persson

De byggde sin egen smarta AC

Akut brist på inomhusfläktar i den extrema värmeböljan rör inte paret Persson i ryggen. De har byggt en egen variant – som är bra mycket billigare än en AC.

  • Publicerad 12:23, 19 jul 2018

Medan hela stan badar i svett sitter Susanne och hennes man bekvämt tillbakalutade i sitt lagom svala hus. De bor förvisso i Örebro, men deras lifehack är minst sagt relevant för hela Sverige – inte minst Stockholm, där alla inomhusfläktar sålt slut. För fem år sedan byggde de nämligen sin egen air condition – och den håller än. Allt som krävs är en fläkt, en hink och några PET-flaskor med kallt vatten.

– Jag och min gubbe gjorde den. Det brukar vara jag som har idéerna och han som genomför dem. Det är ett hållbarhetstänk i det här, vi brukar försöka göra om saker hemma innan vi köper nytt, säger Susanne.

Men fungerar den då? Absolut, menar paret Persson.

– Vi bor i ett litet hus och visst, den kyler inte ned hela huset. Men ställer man den i sovrummet innan man ska gå och lägga sig så sänker den temperaturen några grader.

Akut brist på fläktar i hela Stockholm

Den hemmasnickrade AC:n har blivit minst sagt populär. Sedan Susanne postade bilden på sociala medier för ett par dagar sedan har den fått över 2800 gilla-markeringar och 1400 delningar.

SUPERSMART. En fläkt, en hink och några PET-flaskor är allt som behövs. Foto: Susanne Persson

– Det är jättemånga som är positiva, och som själva provar och tycker att det fungerar. Det känns jättekul.

STIGFUR: Fläktpaniken gör oss till jaguarer på savannen

I köket på Rengbågens förskola i Rågsved har kocken Anette Pettersson också satt ihop sin egen "fattigmans-AC", som hon själv benämner den. Det är helt sonika stora läskflaskor med fryst vatten som placerats framför en fläkt på golvet.

– Det var min kära kollega som tipsade mig om det, sedan har jag sett det på fler ställen på sociala medier. Men jag vet inte om jag märker någon större skillnad om jag ska vara ärlig.

Du ger den inte fem av fem plus?

– Haha, nej. Det kanske blir bättre effekt om man har det på skrivbordet på ett litet kontor, här är det ju ett helt kök. Men vi fortsätter med den ändå, vi har 32 grader här inne så kan den göra någon nytta är det väl bra.

ISKALLT. I köket på Regnbågens förskola har kockarna kokat ihop en egen lösning i sommarhettan. Foto: Anette Pettersson