BYGGPLAN. Så här är tanken att Träkvista torg ska se ut när bygget är klart. Äldreboendet ska ligga i huset på höger sida i bilden. Dorotea Stellmach som är ansvarig för konceptutveckling på Altura har själv flera års erfarenhet av arbete i äldreomsorg: "Vi har kompetens att bygga ett boende som inte bara ser bra ut, utan som också fungerar optimalt för alla som ska använda det". Foto: Ekerö kommun/Altura

De bygger äldreboendet på Träkvista torg

Det blir Altura som bygger det nya äldreboendet som planeras på Träkvista torg. De planerar för ett boende med smarta planlösningar som ska funka för alla.

  • Publicerad 11:30, 10 jan 2020

För högt och för tätt var mångas dom när planerna för Träkvista torg gick ut på samråd i 2017. Men förslaget gick vidare och i början av december gick granskningstiden ut för detaljplanen. Nu väntar beslut om detaljplanen i kommunfullmäktige.

Det är TryggHem som ska bygga det nya centrumet men strax innan jul stod det klart att det blir fastighetsbolaget Altura som kommer bygga och äga äldreboendet vid torget.

– Jag har själv jobbat länge inom äldreomsorgen och vi har kompetens att bygga ett boende som inte bara ser bra ut, utan som också fungerar optimalt för alla som ska använda det, säger Dorotea Stellmach som är ansvarig för konceptutveckling på Altura.

Inga långa korridorer

Det som behövs är bland annat platser där de boende kan umgås och en planlösning som ger bra översyn för personalen, menar hon. Inga långa korridorer alltså.

– Nu kom vi in ganska sent i processen och mycket har redan projekterats, men vi hoppas ändå kunna påverka så att det blir en produkt som vi är stolta över, säger Dorotea Stellmach.

Viktigt är också att äldreboendet är öppet, så att det känns välkomnande för anhöriga och inte som en låst institution, menar hon.

– Vi ska kunna ha det helt öppet. För många äldre, särskilt för de med demens, är det väldigt viktigt att kunna vandra fritt, säger hon.

Ett konkret exempel på planlösning är att se till att hissdörren är vänd mot trädgården och inte entrédörren. Om någon med demens tagit hissen ner på en gång möter en trädgård så fungerar det mycket mer lugnande än att få se en dörr ut, menar Dorotea Stellmach.

– Det är enkla knep som inte kostar något extra men som ger stor skillnad för alla som använder huset, säger hon.

Det nya äldreboendet kommer ligga i ett hus med livsmedelsbutik i botten och med entré mot torget. Tanken är att det ska finnas en terrass på taket och en avskild trädgård bakom huset.

Träkvistabor: Vi känner oss överkörda

SKISS. I den nya planen ska Ekerövägen bli stadsgata. Foto: Ekerö kommun

Omstridd detaljplan

Utöver äldreboendet ingår runt 150 bostäder, fler butikslokaler och ett nytt torg i planen för Träkvista.

Protesterna har varit stora, framförallt över höjden på husen och den ökade trafiken den täta bebyggelsen förväntas skapa.

Beslutet om att det blir Trygghem som ska bygga i området fattades av kommunfullmäktige i april 2018.

Planförslaget har varit ute på granskning och detaljplanen kommer tas upp i kommunfullmäktige under första kvartalet 2020.

Visa merVisa mindre

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt