De bygger en hel by – i pepparkaka

I den lilla ateljén på Aprilgatan i Midsommarkransen har julen redan börjat. För tolfte året i rad har familjen Dahl byggt upp den uppskattade pepparkaksbyn.

  • Publicerad 20:01, 6 dec 2017

När man öppnar dörren slår pepparkaksdoften emot en. Son och mor, Anders och Birgitta Dahl, har gjort pepparkaksbaket till en årlig tradition som blivit populär bland Kransenborna. Den stora attraktionen är så klart pepparkaksbyn som är uppbyggd mitt i en tågbana i lokalens skyltfönster.

– Det roligaste med det här är att se alla glada miner när folk stannar för att titta på byn och att det är allt från unga till gamla som uppskattar det, säger Anders Dahl.

Med en månads förberedelser har de tillsammans byggt upp över 20 byggnader, allt från snickarbodar, dass, till större kyrkliknande hus. Några av husen är placerade i byn men de flesta står uppställda på ett bord mitt i ateljén.

Inget lämnas åt slumpen

I tolv år har de bakat tillsammans, tidigare var det Birgitta och hennes dotter Lena men sen anslöt även sonen Anders. Och inget har lämnats åt slumpen. Husen är vackert dekorerade med kristyr, i fönstren möts man av glas gjorda av gelatinblad och vid den uppbyggda julmarknaden står miniatyrfolk och handlar.

– Det är kul att vi gör det tillsammans, som familj. Vi är nog alla ganska kreativa och inspireras av varandra. Vi har lite olika stilar och kommer på olika saker. Anders kom till exempel på att vi kunde göra en glasveranda en gång, säger Birgitta och skrattar.

– Och det kul att jag kan kombinera mina intressen. Både samlandet av tågdelar och bakning, säger Anders.

Men hur lång tid tar det att komma på vad man ska göra?

Det är inte bara på julen man tänker på det, det är året om. Man går omkring och tittar på massa hus och tänker, det där ska jag göra nästa år, säger Birgitta.

Snart tittar två små nyfikna ansikten upp utanför fönstret, bröderna Edin och Allan. De bor i huset bredvid och det är andra gången idag som de kikar in, tillsammans med mormor Margareta Larsson.

– Vi har sett det förut, tåget är roligt, säger Edin och pekar på det eldrivna tåget som åker runt pepparkaksbyn.

– Hela landskapet är fint att titta på, de vill ofta gå hit, säger Margareta.

Husen till salu

Vill man kan man köpa ett hus för 300 kronor eller bara komma in och få råd om hur man ska gå tillväga men sitt eget bakande.

– Vi sålde många hus under julmarknaden som var i helgen. De som vi inte säljer ger vi bort till folk. För oss handlar det inte om pengarna, säger Birgitta.

Och de som uppskattar bygget i skyltfönstret kan nog förvänta sig fler jular med pepparkaksbyn.

– Det vore häftigt att bygga Stadshuset någon gång, men det lär ta lite tid, säger Anders och ler.

Så bakar du bästa pepparkakshuset

Anders och Birgitta tipsar:

Gör en deg som passar till pepparkakshus, inte en vanlig pepparkaksdeg. Det ska vara mindre fett och mer mjöl.

Skär ut delarna till huset med en pizzaskärare.

Kavla ut degen direkt bakplåtspapper- då slipper du flytta delarna och huset blir inte snett.

Vänd delarna efter att de varit i ugnen, annars blir delarna inte platta.

Dekorera delarna innan du sätter ihop huset. 

Visa merVisa mindre

Birgitta Dahl och Anders Dahl i Midsommarkransen tillverkar en pepparkaksby inför varje jul. Foto: Linda Gren