De bygger trygga broar

Malin Grentzelius, 38, och Steven Kiabi, 25, är Upplands-Bros nya ”Brobyggare”. Två helt nya tjänster.

  • Publicerad 14:33, 13 jan 2019

Brobyggarna är en del av Upplands-Bro kommuns satsning på tryggheten. Det är ett tvåårigt projekt för att öka samverkan och driva konkreta trygghetsskapande projekt.

Malin Grentzelius arbetade sin första dag som Brobyggare den 1 oktober. Sedan dess har hon träffat föreningar, företag och frivilliga organisationer för att försöka få ett helhetsperspektiv på vilka trygghetsskapande åtgärder som redan finns.

– Det är mycket som redan finns, som föreningar, Bryggan, fritidsgårdarna, trygghetsvärdar, VPG och Fryshuset till exempel, säger hon.

Brobyggarnas jobb är, som titeln antyder, att bygga broar emellan de olika instanserna.

– Vi har individkontakt med ungdomar och ända upp till kommunstyrelsen. Vi jobbar stort och brett, från små barn till pensionärer och företagare, säger Steven Kiabi.

Relationskapar och samordnar

Medan Malin Grentzelius inriktning är föreningslivet och civilsamhället, riktar Steven Kiabis in sig på barn och ungas inflytande. Han började den 27 november.

– Jobbet är till hälften att vara ute på fältet och relationsskapa och till hälften att samordna; att knyta ihop allting, säger han.

Han har varit med och startat ett ungdomsråd som han kommer att leda när det kommer i gång nu under 2019. Ett sätt för ungdomarna att ha direkt inflytande på besluten som fattas i kommunen. Han har också hunnit delta i nattvandringar. Även där beskriver han det som att finnas till som en bro mellan unga och vuxna.

– Vi är inga medborgarpoliser, utan det handlar om en vuxennärvaro för att minska luckan mellan ungdomarna och vuxna och finnas där som en trygghet. Tyvärr är det många som inte har fått en bra bild av vuxna, då är det här ett sätt att återskapa relationen.

– Vi har fått mycket positiv respons från ungdomarna. De vet att trygghetsvärdarna och nattvandrarna är till för deras trygghet och att vi finns där ute och kan hjälpa dem, säger Malin Grentzelius.

Hon trivs bra på jobbet.

– Det är jätteroligt. Jag är väldigt insatt och tycker om säkerhetsfrågor. Jag jobbar mycket ideellt för Civilförsvarsförbundet som instruktör i krisberedskap och hjärt- och lungräddning. Nu får jag jobba med det på ett annat sätt och påverka samhället. Jag har barn som går i skolan i kommunen så det är också för mig och min familj, att skapa en bättre uppväxt för dem, säger hon.

Lever i trygghetsfrågor

Malin Grentzelius flyttade till Bro för sex år sedan efter att ha bott i Stockholm, men hon är ursprungligen från Luleå.

Innan hon tog jobbet som Brobyggare var hon djurvårdsinstruktör på Spånga gymnasium i 14 år, så hon har jobbat länge med ungdomar. Nya jobbet gick hand i hand med hennes intresse för säkerhet.

– Jag äter, sover och lever i trygghetsfrågor. Det känns overkligt att jag har ett sådant jobb som jag lever för. Jag vaknar upp helt energisk!

Steven Kiabi bodde i Jakobsberg under sina första år, men han har även bott i USA under sin uppväxt. När han var 13 år flyttade hans familj till Brunna, och sedan till Bro. Gymnasiet gick han på Upplands-Brogymnasiet.

– Efter det pluggade jag psykologi i USA, och jag jobbade på en hotline för personer som behövde akut psykologisk hjälp. Jag har alltid tänkt att jag ska bli terapeut, men sedan kom jag in på multikulturell psykologi och inkludering på samhällsnivå.

Skönt att komma hem

Steven Kiabi flyttade tillbaka till Sverige igen för snart två år sedan för att ta en master i socialt arbete på Högskolan i Gävle.

– När jag fick höra om den här tjänsten i Bro kändes det som en perfekt matchning. Det är det här jag vill göra med min karriär. När jag fick jobbet flyttade jag till Bro på en gång. Det känns skönt att komma hem igen.

Steven Kiabi och Malin Grentzelius uppmuntrar alla som vill att ta kontakt med dem, och att komma fram och hälsa om man ser dem i sina röda jackor.

Malin och Steven:

Namn: Malin Grentzelius.

Ålder: 38 år.

Bor: Bro.

Familj: Man och fem barn i åldrarna tre till arton.

Intressen: Familjen, att hålla utbildningar och trygghetsfrågor.

Namn: Steven Kiabi.

Ålder: 25 år.

Bor: Bro.

Familj: Föräldrar, en äldre syster i Sollentuna, en storebror som bor i Spanien och en lillasyster som går i skolan i Upplands-Bro – och valpen Misha.

Intressen: Umgås med vänner, fotboll – och så valpen förstås.

Skulle köpa ledramp – visade sig vara hans

En man som blivit bestulen råkade hitta just den varan till salu på en köp & sälj-grupp i Bålsta. En man i 25-årsåldern är därför misstänkt för häleri.måndag 19/8 11:19

Två dagars festande; ett enda bråk

Håbo Festdag blev en välbesökt tillställning med kvällsparty för Håboborna i dagarna två. På lördagskvällen blev en man misstänkt för brott på festplatsen i Bålsta Centrum.söndag 18/8 10:22

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt